Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două persoane trimise în judecată pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu un dosar de pensie, în județul Neamț

big-judecatorii-banuiti-de-coruptie-ar-putea-ramane-fara-imuitate

Două persoane au fost trimise în judecată pentru infracţiuni de corupţie, într-un dosar constituit în urma sesizării formulate de Casei Judeţene de Pensii, a informat marţi, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, notează Agerpres.

Potrivit sursei citate, faptele s-au petrecut în cursul anului 2015, când unul dintre inculpaţi l-a abordat pe martorul denunţător, la domiciliul acestuia din judeţul Neamţ şi s-a oferit să-i obţină pensie pentru limită de vârstă, deşi acesta nu avea vechimea necesară în muncă. Pentru a face acest lucru, a pretins suma de 10.000 lei, din care a primit 1.000 lei, în prezenţa unei martore.

În primăvara anului 2016, inculpatul s-a deplasat, împreună cu martorul denunţător, în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, la o autoritate cu atribuţii în domeniul acordării pensiei, primul având asupra sa cartea de muncă a martorului denunţător completată în mod fraudulos.

După studierea actelor, un funcţionar le-a comunicat că pensia nu poate fi acordată întrucât lipsesc doi ani de vechime în muncă, deficienţă pe care inculpatul s-a angajat să o remedieze.

Totodată, inculpatul s-a ocupat şi de obţinerea unui alt înscris falsificat, respectiv o adeverinţă emisă de Compania Naţională a Uraniului - Exploatarea Minieră Crucea 1.

În luna mai 2016, martorul a mers, împreună cu inculpatul, în municipiul Piatra Neamţ, unde s-au întâlnit cu cel de-al doilea inculpat, "care i-a solicitat martorului suma de 2.000 lei, din care 1.000 lei pentru funcţionarul de la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, restul fiind partea sa, sumă înmânată de martor la scurt timp după operaţiunea de retragere din bancă".

În comunicat se arată că dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării formulate de către Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de fals şi uz de fals, în legătură cu mai multe înscrisuri depuse de către martorul denunţător, dosarul penal fiind declinat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, întrucât "în cauză existau indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi alte infracţiuni de corupţie".

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, înşelăciune, complicitate la uz de fals, complicitate la dare de mită, tentativă la înşelăciune, complicitate la cumpărare de influenţă, tentativă la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, şi furt, în legătură cu dosarul de pensie al unei persoane în care existau suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie, se mai arată în comunicatul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.