Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două utilaje amfibii curăţă vegetaţia acvatică de pe râul Dâmboviţa

ISU Bucureşti
interventie salvare sofer dambovita

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, execută zilnic, cu ajutorul unui utilaj amfibiu, lucrări de îndepărtare a excesului de vegetaţie acvatică prezentă pe luciul de apă amenajat al râului Dâmboviţa, respectiv pe cursul orăşenesc al acestuia, încă din primele zile ale verii, a anunţat marţi Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Potrivit sursei citate, conducerea ANAR a dispus suplimentarea cu încă un utilaj amfibiu, care va sosi de la o altă Administraţie Bazinală de Apă, şi care va începe miercuri, 8 iulie, lucrul efectiv, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Amenințări dure! Se cere dizolvarea PNL-ului

"Intervenţiile vor continua şi în perioada următoare, în funcţie de condiţiile hidrometeorologice, cât şi de programul de uzinare al acumulărilor din amonte", se menţionează în comunicat.

Potrivit specialiştilor Apelor Române, în acest an asistăm la un fenomen de explozie a vegetaţiei acvatice care este amplificată de temperaturile neobişnuit de ridicate din perioada actuală. Cele mai afectate sunt zonele cu viteze mici şi adâncimi reduse ale apei, aşa cum este cursul amenajat al râului Dâmboviţa în Bucureşti.

"Putem afirma că şi această explozie de vegetaţie acvatică de la nivelul apei este tot o consecinţă a fenomenelor extreme cu care ne confruntăm în ultima perioadă de timp. Schimbările climatice nu modifică doar cauzele şi tipul de producere a unor fenomene hidrometeorologice periculoase, aşa cum sunt inundaţiile, ci influenţează şi modul de comportare a apei, din punct de vedere al ecosistemului său acvatic", a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Citește și: Un jurnalist american răstoarnă situația! Covid-19, o boală vasculară! Detalii care dau peste cap ceea ce se știa

Potrivit ANAR, nu se poate vorbi despre poluarea apei şi, cu atât mai puţin, de mortalitate piscicolă, în condiţiile în care vegetaţia acvatică este excedentară şi induce senzaţia că luciul de apă este "murdar".

"În Bucureşti, calitatea apei Dâmboviţei este bună, fiind specifică unui curs de apă amenajat", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ANAR precizează că râul Dâmboviţa face parte din amenajarea complexă a râului Dâmboviţa, iar Lacul Morii este una dintre cele mai mari lucrări de apărare împotriva inundaţiilor din România. Lucrarea este pregătită să apere locuitori de inundaţii care se produc o dată la 100 de ani, iar barajul este sigur la viituri care se produc o dată la 1.000 de ani. Aceste manevre de atenuare a viiturilor nu pot fi realizate decât printr-o exploatare coordonată a tuturor nodurilor hidrotehnice (a stavilelor) din Bucureşti de către specialişti din cadrul AN Apele Române.

Citește și: Atac devastator la adresa lui Kovesi: ‘Vorbește în română la Euronews. La Codruța Kovesi, până și vestitele șosete au rămas la fel’

"Referitor la poluarea râului Dâmboviţa, aceasta se produce, în aval de Bucureşti, în zona Glina, unde se găseşte punctul de evacuare a staţiei de epurare a apelor uzate. Din cauza tergiversărilor legate de finalizarea staţiei de epurare (responsabilitate care revine Primăriei Capitalei), la această oră, sunt evacuate ape uzate insuficient epurate, ceea ce conduce la o deteriorare majoră a calităţii apei Dâmboviţa până la confluenţa acesteia cu râul Argeş. Pe acest tronson, calitatea apei Dâmboviţa este una proastă şi foarte proastă, iar refacerea ecosistemului său acvatic va dura foarte mulţi ani, chiar şi după finalizarea staţiei de epurare", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.