Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada că România este încă un stat poliţienesc

revista presei

Ziarul Financiar:

Siguranţa şi ordinea publică din România consumă, anual, 6,3% din bugetul total al cheltuielilor statului, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană se alocă, în medie, câte 3,7% din cheltuielile totale pentru astfel de activităţi. Doar în Slovacia şi Bulgaria alocările sunt mai mari decât în România, respectiv de 8% şi de 7% din cheltuielile totale. La polul opus este Danemarca, unde se alocă doar 1,7%. „Fiecare majoritate politică s-a sprijinit pe instituţiile de forţă şi şi le-a ţinut aproape inclusiv prin majorări de salarii, care au generat creşteri de cheltuieli”, a spus profesorul Mircea Coşea. În schimb, cheltuielile cu educaţia şi cu sănătatea consumă în România, împreună, 19,4% din cheltuielile totale ale statului într-un an, cu 30% mai puţin decât în restul statelor din UE.

Evenimentul Zilei:

După turul întâi al prezidențialelor, Ponta era pe primul loc, cu zece procente în fața lui Iohannis. Între tururi, PNL nu a avut nici o inițiativă majoră care să pună probleme candidatului PSD. Au avut loc două confruntări televizate, din care una a fost pierdută jalnic de către Iohannis. În seara zilei de 15 niembrie nu cred că era vreun lider PNL, nici măcar Iohannis, care să creadă că Ponta poate pierde. Liberalii se pregăteau să dezerteze în masă la partidul lui Tăriceanu sau oriunde altundeva. Aceasta era fotografia serii de 15 spre 16 noiembrie, moment în care, din Munchen și din alte orașe occidentale, au apărut primele grupuri de tineri, care au format cozi, în așteptarea deschiderii urnelor. Au rămas acolo toată noaptea, iar la primele ore ale dimineții ambasadele României erau deja copleșite. Eu cred că acesta a fost semnalul de care aveau nevoie sute de mii de alegători din țară, pentru a se mobiliza... PNL a renunțat să se mai bată pentru Diaspora și a lăsat PSDul – partid ostil prin tradiție celor din emigrație – să facă regulile. Liberalii nu au făcut ceva rău, ci s-au întors cu spatele, de exemplu atunci când socialdemocrații lui Ponta limitau numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora la șase. Au lipsit exact două voturi pentru ca numărul acestora să poată fi dublat. Ca din întâmplare, cei doi deputați liberali care reprezintă Diaspora au plecat din sală la momentul votului. Cât despre votul prin corespondență, proiectul inițiat de PNL, și așa extrem de limitativ și greu de aplicat, este blocat în comisia de cod electoral condusă de liberalul Mihai Voicu. Ceea ce fac acum cei din PNL, susținuți tacit de Klaus Iohannis, îi va determina pe românii din străinătate să rămână departe de casă. Fenomenul migrației va continua, sunt deja peste trei milioane de români plecați peste hotare, cu toate consecințele care decurg de aici. Am mai scris: pleacă oameni buni, cu spirit de inițiativă, care văd că România nu se schimbă în bine. Continuarea politicilor useliste de marginalizare a Diasporei face ca țara noastră să piardă un uriaș potențial de schimbare în bine.

Hotnews:

Pe parcursul ultimilor ani, premierul Orban a facut o serie de declaratii care depasesc limitele doctrinei conservatoare europene contemporare. Spre exemplu, la inceputul acestui an a solicitata reintroducerea pedepsei cu moartea si realizarea de "tabere de munca" pentru imigranti. Iar declaratiile sale sunt adesea urmate de actiuni la fel de controversate, cum ar fi gardul pe care il construieste Budapesta la granita sa cu Serbia pentru a impiedica intrarea imigrantilor. Vara trecuta, Orban a declarat ca "statele liberal-democrate nu pot sa ramana competitive la nivel global" si a recunoscut ca vrea sa transforme Ungaria intr-o "democratie neliberale". Iar Orban si partidul sau au subminat democratia liberala din Ungaria inca de la revenirea la putere in 2010. Cu ajutorul unei supermajoritati in legislativul unicameral, Fidesz a reusit sa treaca anul trecut o noua constitutie controversata, apoi a introdus discriminarea religioasa, a subminat independenta judiciara si, dupa cum arata criticii, "permite partidului de guvernare sa isi puna loialistii in pozitii cruciale pe termen lung, cu putere de veto asupra a ce ar putea sa faca viitoarele guverne", scrie Washington Post. O noua declaratie radicala a venit luna trecuta cu ocazia participarii la Universitatea de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, cand a pus sub semnul intrebarii continuitatea proiectului Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.