Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOVEDIT ȘTIINȚIFIC: Bărbații care-și țin telefoanele în buzunar au probleme de fertilitate

AFP
telefon

Căldura emanată de dispozitive precum telefoanele celulare sau laptopurile precum şi desfăşurarea muncii în locuri expuse la solvenţi, pesticide sau metale grele poate reduce fertilitatea la bărbaţi cu un procent cuprins între 25% şi 35 %, potrivit medicului Norma Patricia Trejo, de la Centrul specializat în infertilitate din Mexic și preluat de Agerpres.

"Bărbaţii care lucrează de acasă, 'home office', sau care ţin celularul în buzunar şi se expun căldurii emanate de acesta cel puţin opt ore pe zi pot avea probleme de fertilitate", a declarat pentru EFE Patricia Trejo.

Citește și: Cercetătorii trag un semnal de alarmă! Adevărul despre roșiile cu țugui


Problema infertilităţii, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afectează 8 % dintre cupluri la nivel global, în timp ce în America Latină procentul este între 12 % şi 20 %. "În Mexic se estimează că cifra se situează între 10 şi 15 %'', a subliniat specialista.

Deşi de multe ori se crede că infertilitatea este o problemă exclusivă a femeii, Trejo a explicat că în 65 până la 70 % din cazuri această problemă este legată de factorul masculin.

"În unele cazuri, boli precum diabetul, hipertensiunea şi obezitatea cauzează producerea unui număr mai scăzut de spermatozoizi sau influenţează calitatea acestora, însă în majoritatea cazurilor, ţine de deprinderi nesănătoase care se pot schimba", a adăugat experta.

Citește și: Castraveții, un adevărat elixir pentru sănătate! Efectele benefice pe care le are consumul de castraveți


Printre factorii externi care pot afecta fertilitatea masculină se numără consumul de tutun, alcool, disfuncţia erectilă sau creşterea temperaturii la nivelul scrotului. Potrivit expertei, infertilitatea rămâne în continuare o problemă tabu care îi face pe bărbaţi să resimtă ruşine, anxietate şi teamă de a se adresa medicului.

"Mulţi pacienţi se declară frustraţi şi încep să resimtă o scădere a apetitului sexual sau să sufere de disfuncţie erectilă, ceea ce degenerează în pierderea respectului de sine şi duce de multe ori la divorţ.'' În opinia sa, pacienţii trebuie să consulte medicul şi să caute tratamente de specialitate.

Citește și: Dermatologii averizează! Efectele clorului din piscină și pericolele la care ne expunem

"Este importantă stabilirea unui diagnostic timpuriu, înainte de 40 de ani, iar pacienţii să consulte inclusiv un psihoterapeut. Şi, bineînţeles, să nu se amâne decizia de a deveni părinte pentru a evita ca deprinderile nocive să afecteze fertilitatea. Trebuie avut în vedere faptul că, dacă devii tată după vârsta de 50 de ani, copilul se poate naşte cu probleme de autism", a avertizat specialista în fertilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.