Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Adrian Marinescu, despre prezenţa bacteriilor E.Coli în apa mării: Oamenii să fie liniştiţi, să nu renunțe la concedii-Au crescut toxiinfecțiile alimentare

stiripesurse.ro
Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, despre prezenţa bacteriilor E.Coli în apa mării: Oamenii să fie liniştiţi, să nu renunțe la concedii - Au crescut infecţiile digestive

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, afirmă despre prezenţa bacteriilor E.Coli în apa mării că oamenii să fie liniştiţi şi să nu renunţe la concedii. Mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, spune medicul, el arătând că la Institutul Matei Balş s-a înregistrat o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a toxiinfecțiilor alimentare.

”Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscum este mic. (..) Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din Româînia înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri”, a explicat medicul în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, potrivit news.ro.

Adrian Marinescu a ţinut să precizeze că ”apa de mare nu este potabilă”. ”Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situaţii, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea”, a arătat el.

Potrivit medicului, ”microorganismele există peste tot, inclusiv în apă”. ”Dacă la un moment dat există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare. Ca de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a mai spus el.

”Dacă tot vorbim de bacteri, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cornice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare” a mai afirmat medicul.

Adrian Marinescu s-a referit şi la prudenţă şi ce reguli trebuie să respecte turiştii.

”Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinlor de câte ori e nevoie. (..) Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a explicat medidul.

El a precizat că riscul de a face toxiinfecţia alimentară în aceste zile de caniculă categoric există.

”Uitaţi-vă la frecvenţa toxiinfecţiilor, la Institutul Matei Balş avem o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, acest lucru trebuie luat în calcul”, a spus medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.