Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Dorian Schwartz: Depresia iarna - cum o putem combate?

stiripesurse.ro
depresie iarna

Din cauza faptului că durată zilei scade semnificativ iarnă şi oamenii sunt mai puţin expuşi razelor emise de soare, apar mai multe afecţiuni medicale generate de un dezechilibru al ritmului CIRCADIAN.

Cercetătorii de la Universitatea Waterloo și de la Universitatea din Oxford au elaborat un studiu recent privind cauzele din spatele DEPRESIEI care se instalează în lunile reci.

Aceasta afecţiune aparent inofensivă pune stăpânire pe multe persoane fragile la schimbările ritmului circadian şi le copleşeşte până când acestea devin inapte de a îndeplini cu succes activităţi care în mod normal nu le-ar pune piedici.

Aflaţi de la Dr. Dorian Schwartz, Directorul Grupului Medical ROMGERMED ce este depresia de iarnă şi cum să o combateţi cu succes:

Din nefericire, factorii de mediu precum viaţa urbană stresanta, poluarea care a schimbat clima şi aerul respirabil, ingerarea alimentelor cu o concentraţie mare de pesticide şi chimicale, expunerea la revoluţia digitală şi consumerismul exacerbat ne-au alienat de sincronicitatea cu natura, cu ritmul sau fluid şi relaxat în care toate se întâmplă într-un timp optim pentru corpul nostru.

Iată cum majoritatea oamenilor se confrunta cu perioade scurte în care sunt trişti fără motiv, neştiind că tristeţea are întotdeauna motive, câteodată dintre cele mai banale şi tratabile.

Această tristeţe poate surveni brusc la schimbările de anotimpuri şi mai cu seamă când sunt lipsiţi de lumină naturală, caldă, în paralel abuzând de lumină rece a ecranelor de telefon/lapton/televizor/tablete.

Explicaţia este simplă şi îşi are originea în schimbarea chimică a creierului care este expus la informaţia zilelor mai scurte şi a luminii deficitare.

Pentru a înţelege mai bine fenomenul, faceţi un jurnal şi analizaţi comportamentul din fiecare sezon. Cum gândiţi în sezoanele întunecate faţă de sezoanele în care abundă lumina naturală? Cum va schimba comportamentul vremea înnorată faţă de vremea senină? Ce decizii luaţi în aceste perioade diferite şi cum vă afectează starea generală de bine?

Prin urmare, începeţi să vă răspundeţi singuri, tristeţea de iarnă nu exista fără un motiv.

Simptomele depresiei de iarnă pot include:

● Dispoziție tristă, anxioasă sau sentimentul lipsei de sens în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puțin 2 săptămâni

● Sentimente de deznădejde sau pesimism

● Sentimente de iritabilitate, frustrare sau neliniște

● Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință

● Pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități

● Scăderea energiei, oboseală sau senzație de încetinire

● Dificultate de concentrare, amintire sau luare a deciziilor

● Modificări ale somnului sau ale apetitului sau modificări neplanificate ale greutății

● Dureri sau dureri fizice, dureri de cap, crampe sauprobleme digestive,

probleme care nu au o cauză fizică clară și faratratament eficient

● Gânduri de moarte sau sinucidere sau tentative de sinucidere

● Somn excesiv (hipersomnie)

● Mâncarea excesivă, în special cu pofta de carbohidrați, ceea ce duce la creșterea în greutate

● Retragere socială (senzație de „hibernare”)

Stiind toate acestea, Dr. Dorian Schwartz, Directorul Spitalului Romgermed recomandă următoarele:

„ Conform unu studiu elaborat de cercetătorii de la Universitatea din Plymouth, recomand tuturor poezia pentru a încuraja creativitatea, pentru a echilibra chimia creierului cu artă în perioadele în care ne simţim copleşiţi de norii negri de afară sau tristeţea  apăsătoare. Rezultatele studiului sunt formidabile demonstrând un impact pozitiv asupra bunăstării pacienţilor analizaţi.

Acest studiu arată cum creativitatea, împreună cu oportunitatea de a împărtăşi rezultatele împreună cu ceilalţi poate ajuta oamenii să treacă peste momente şi circumstanţe dificile, oferindu-le un suport emoţional care descătuşează de emoţii negative şi eliberează calea către înţelegerea propriei experienţe trăite.

O altă armă împotriva acestei afecţiuni o reprezintă exerciţiile fizice regulate. DOPAMINA, neurotransmiţătorul care este legat de plăcere, satisfacție și motivație --  crește atunci când te antrenezi.

Eu recomand şi practica oricărei forme de YOGA. Acest antrenament al fizicului şi al minţii poate îmbunătăţii somnul, atenţia distributivă, memoria, capacitatea de a învăţa, astfel cum a fost publicat în studiul emis în decembrie de Colegiul medical al forţelor armate din India.

Să nu uităm de Terapia cu lumină.

Din anii 1980 terapia cu lumină a fost un pilon principal pentru tratarea depresiei de iarnă. Are scopul de a expune persoanele cu depresie de iarnă la lumină puternică pentru a compensa lumina naturală diminuată a soarelui. În orice caz, oameni cu anumite boli oculare sau persoanele care iau anumite medicamente care cresc sensibilitatea la lumina soarelui ar putea avea nevoie să utilizeze tratamente alternative sau să utilizeze terapia cu lumină sub supraveghere medicală

Dacă este necesar şi recomandat de către medici în urma unui set de analize, se va recomanda o dozare cu Vitamina D. Însă, trebuie ştiut faptul că suplimentarea cu vitamina D  se face obligatoriu alături de o masă care conţine grăsime.

De asemenea medicii recomanda o alimentaţie bogată în legume şi fibre pentru a da organismului toate elementele necesare unei imunităţi crescute, pentru o funcţionare optimă, având energia şi vitalitatea aferente unui trai sănătos!

Poate că aceste metode nu sunt suficiente pentru o depresie sezonieră cu rădăcini mai adânci. În acest caz recomandăm O VIZITĂ LA MEDICII SPECIALIŞTI care pot găsi soluţiile potrivite pentru a combate depresia de iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.