DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dr. Viorica Cherecheş: 'Starea de alertă ar putea aduce un comportament de normalitate'

Facebook
covid 19 coronavirus

Starea de incertitudine şi chiar de panică trăită mai bine de două luni de populaţie, în contextul pandemiei de coronavirus, nu s-a încheiat, însă starea de alertă va crea un comportament de normalitate pe mai multe paliere ale vieţii sociale şi personale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, deputatul liberal Viorica Cherecheş, medic principal specialist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie (SBIP) din municipiul Baia Mare.

"Starea de incertitudine şi chiar de panică pe care am trăit-o mai bine de două luni nu s-a încheiat. Medicaţia prin protocoalele terapeutice aplicate a dus la vindecarea pacienţilor, cazurile sporadice care apar în judeţ au fost şi sunt supravegheate cu multă aplecare, dar populaţia trebuie să înţeleagă că acest virus, care provoacă infecţii respiratorii severe, poate fi îngrădit doar prin continuarea măsurilor de prevenire şi avertizare a comunităţii. Starea de alertă va duce la normalitate", a declarat Viorica Cherecheş, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Potrivit acesteia, populaţia trebuie să înţeleagă că aplicarea unor măsuri elementare de igienă personală poate opri răspândirea virusului.

"Modalităţile prin care noi, cei din comunitate, aplicăm noţiunile elementare de igienă, măsuri, după caz, graduale, pentru ocrotirea sănătăţii şi prevenirea bolilor, ne vor ajuta la limitarea răspândirii oricărui virus. În orice moment poate să apară un alt virus, o altă boală contagioasă pe care să o putem limita şi să o considerăm ca pe toate celelalte boli contagioase prin care a trecut omenirea", a spus Viorica Cherecheş.

Medicul specialist în boli infecţioase a subliniat rolul de informare al mass-media locale, dar şi reacţia imediată a firmelor locale unde angajaţii au prezentat simptome ale unei posibile infectări.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

"Principalul mijloc de informare a populaţiei a căutat senzaţionalul şi nu a comunicat cu societăţile, companiile care asigură mii de locuri de muncă maramureşenilor, pentru a le veni în sprijin lor şi personalului medical şi a conştientiza complexitatea fenomenului epidemiologic. Este de apreciat că în multe dintre societăţile comerciale din judeţ unde au apărut cazuri de infecţii cu coronavirus au fost făcute testări la majoritatea salariaţilor, pe banii angajatorului, pentru a înlătura orice suspiciune şi nelinişte, iar personalul să-şi poată continua activitatea cu măsuri speciale de prevenire. (...) Mass-media trebuie să sprijine şi să încurajeze comunitatea prin ştiri pozitive şi bine documentate, care să aducă informaţii menite să genereze încrederea societăţii atât în personalul medical cât şi în autorităţi", a declarat Viorica Cherecheş.

Conform acesteia, starea de alertă înseamnă apropierea de un comportament normal, însă cu respectarea recomandărilor venite din partea specialiştilor.

"Starea de alertă, în care respectăm zi de zi măsurile de prevenţie, ne impune să ne gândim că trebuie să intrăm în normalitate. (...) Sunt zece zile de când Baia Mare şi întreg Maramureşul au trecut într-o nouă etapă - starea de alertă - în care întreaga comunitate trebuie să înţeleagă că normele igienico-sanitare rămân măsuri obligatorii, menţinute cu sfinţenie. Maramureşul a fost un judeţ binecuvântat şi ocrotit, măsurile de urgenţă au avut eficienţă pentru că au fost respectate, iar cazurile de îmbolnăviri cu COVID-19 s-au redus. Cei rămaşi internaţi şi trataţi sunt tot mai puţini şi majoritatea părăsesc spitalul vindecaţi. Pacienţii externaţi rămân sub supravegherea medicilor infecţionişti şi revin periodic la evaluare medicală şi investigaţii de specialitate", a subliniat Viorica Cherecheş.

Citește și: Mihai Tudose a răbufnit: ‘România izolată. Cum își bate joc Guvernul de turism și de țările prietene’

În urma unui finanţări asigurate de Consiliul Judeţean Maramureş, Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie (SBIP) din municipiul Baia Mare a fost dotat cu un laborator complet pentru teste RT-PCR COVID-19.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.