Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea a ratat șansa de a ține PSD-ul la guvernare încă mulți ani

Inquam Photos / George Calin
Dragnea LEGEA OFF SHORE

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Cristian Hostiuc pe ceea ce poate reprezenta o gafă de proporții din partea principalului partid de guvernare, care, deși se poate lăuda cu una dintre cele mai importante măsuri economice luate în ultimii ani, riscă acum să piardă guvernarea tocmai pentru că a frânat majorarea salariului minim exact când economia României putea absorbi aceste creșteri salariale.

Ziarul Financiar:

Odată ce a preluat puterea la finalul lui 2016, Dragnea şi PSD au avut o şansă extraordinară de a accelera creşterea salariului minim şi de a o aduce la un nivel mai ridicat care ar fi susţinut mai bine economia.
Dacă ar fi majorat salariul până la 1.500 de lei net, nu 1.162 lei cât este acum, exact când există cerere mai mare de forţă de muncă, România ar fi avut o şansă să facă un salt mai mare şi să se aşeze pe un alt palier, înainte să apară criza. La 1.500 de lei, care ar fi împins palierul următor la 2.000 de lei net, poate 200.000 de români care lucrează în afară şi-ar fi îndreptat atenţia către România.
Economia României şi companiile pot să absoarbă un salariu minim de 1.500 de lei, mai ales când dobânzile la lei sau la euro sunt jos, când inflaţia de 5% încă nu creează probleme şi când investitorii pot ţine banii aici.
Noroc pentru PSD că PNL şi USR, cu economişti şi lideri rămaşi în secolul trecut, încă nu au început să înţeleagă importanţa salariului minim în contextul actual, mondial şi local. Creşterea salariului minim nu este o măsură comunistă sau socialistă, ci este o măsură care nu distruge joburi, ci chiar poate contribui la creşterea lor, la aducerea de forţă de muncă din altă parte, dacă cea din România vrea să stea acasă.
Problema actuală a României este că nivelul actual al salariului minim de 1.162 de lei net nu este atât de atractiv pentru a-i determina pe cei care pot să mai muncească şi stau acasă să vină la muncă, şi nici pentru a-i aduce pe cei din afară înapoi în România.
Bine că celelalte foste ţări comuniste, care se confruntă cu aceeaşi problemă a deficitului de forţă de muncă, majorează salariul minim, care oricum este mai mare cu 50% sau 100% decât în România, ca să îşi ţină forţa de muncă în ţară. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Ivan Duque preia marţi mandatul de preşedinte al Columbiei. Juan Manuel Santos a transferat puterea, după două mandate în fruntea ţării. Timp în care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia la rezolvarea războiului civil din Columbia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 220.000 de morţi, iar aproape şase milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele şi pământurile din cauza luptelor. Într-o ţară puternic divizată, noul preşedinte vrea reconcilierea tuturor columbienilor. Un lucru extrem de difícil.
Ivan Duque este primul preşedinte al ţării ales de la semnarea acordului de pace cu rebelii de la Forţele Armate Revoluţionare din Columbia, pe scurt FARC. Este o zi istorică în care mai multe voci au cerut respectarea acestui acord, încheiat în 2016 şi sfârşitul violenţelor împotriva liderilor sociali.
Columbienii asistă la o recrudescenţă a violenţelor comise împotriva membrilor consiliilor municipale, sindicalişti, diverşi lideri sociali care încearcă să restituie pământurile confiscate de la ţărani în timpul conflictelor cu FARC ori cu diverse organizaţii paramilitare. Violenţele s-au extins şi asupra celor care apără drepturile politice, etnice ori de mediu.
De la începutul anului, mai bine de 120 de lideri sociali au fost asasinaţi iar acest fenomen violent s-a accentuat după alegerea lui Ivan Duque în fruntea ţării, la mijlocul lui iunie: un apărător al drepturilor omului este omorât aproape la fiecare două zile pe teritoriul naţional.
Eforturile guvernului Juan Manuel Santos pentru a aplica acordul semnat cu FARC au fost încetinite de Congres. Punctele privitoare la distribuţia pământurilor către ţărani, axa vitală pentru o construcţie adevărată a păcii, au fost respinse de membrii Camerei Reprezentanţilor şi de Senat.
O chestiune delicată – cei mai mulţi din actualii proprietari le-au obţinut pe cale ilegală.(Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Măsurile vor permite autorităţilor să penalizeze chiar şi infracţiunile minore şi să dea amenzi pe loc. În Cartierul Roşu din Amsterdam, municipalitatea va impune o „pauză de curăţenie” în serile foarte aglomerate şi va închide pe termen scurt accesul pe străzi în scopul salubrizării acestora.
Municipalitatea ia în considerare închiderea străzilor care devin prea aglomerate.
Primarul Femke Halsema a instituit măsurile după ce un raport alarmant al avocatului poporului a detaliat creşterea turismului de masă. Documentul avertiza asupra pericolului ca oraşul să devină „o junglă”, în special pe timpul nopţii, când poliţia şi autorităţile locale se simt neputincioase.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.