DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dragnea, către șeful Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România: M-aţi ajutat să înţeleg cât de importantă este lupta împotriva intoleranţei

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri că preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, şi colegii acestuia l-au învăţat cât de importantă este lupta împotriva intoleranţei, rasismului, antisemitismului şi a urii sociale. 

"Dumneavoastră şi colegii dumneavoastră (...) m-aţi ajutat să cunosc istoria evreilor şi, prin asta, şi o parte importantă din istoria României. M-aţi ajutat să înţeleg cât de importantă şi cât de vitală este lupta împotriva intoleranţei, lupta împotriva rasismului, lupta împotriva antisemitismului şi chiar a urii sociale", a declarat Liviu Dragnea la ceremonia în care Aurel Vainer a primit titlul de "Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti", desfăşurată la Muzeul National de Artă al României, potrivit agerpres.ro

Totodată, Dragnea a precizat că îl apreciază foarte mult pe Aurel Vainer. 

"Domnul preşedinte Vainer a început să divulge mai devreme (...) despre eficienţa întâlnirilor noastre de-a lungul anilor (...) Din această relaţie eu am câştigat mai mult. Domnul preşedinte Vainer şi Comunitatea Evreiască din România şi din Bucureşti au câştigat, într-adevăr, un edificiu de o frumuseţe deosebită, Templul Coral, şi voi fi onorat toată viaţa că am pus umărul (...) la refacerea acestui templu. (...) Eu am câştigat mai mult, (...) am câştigat cunoaştere, care este dincolo de orice bogăţie, dincolo de orice edificiu, dincolo de orice bun material şi nici măcar nu poate fi considerată cunoaşterea un folos necuvenit", a spus Dragnea. 

El a vorbit şi despre "o perioadă neagră" a Bucureştiului în care evreii au avut de suferit. 

"Aveau loc jafuri cu violenţă în cartierele evreieşti, în 1941, temple şi sinagogi devastate, unele chiar distruse, evreii care se găseau acolo erau bătuţi şi torturaţi. 90 de evrei au fost luaţi din cartierele evreieşti şi duşi în pădurea Jilava, unde au fost executaţi (...) Faptul că astăzi, Consiliul General al Capitalei, la iniţiativa extrem de lăudabilă a doamnei primar general, v-a acordat titlul de 'Cetăţean de onoare' arată care este evoluţia comunităţii din Bucureşti", i-a mai spus Dragnea lui Vainer. 

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că trebuie discutat despre acea perioadă, iar generaţiile viitoare trebuie să cunoască aceste lucruri. 

"Trebuie să ne asumăm, trebuie să ne şi cerem scuze pentru ce s-a întâmplat şi împreună să construim un alt viitor, un viitor în această ţară, în care toţi putem trăi în pace şi în linişte", a arătat Dragnea. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că activitatea din Parlament a lui Aurel Vainer a fost "extrem de importantă". "E, într-adevăr, o lipsă în Parlament, faptul că dumneavoastră nu mai sunteţi acolo şi aveţi o viaţă mai liberă. Urmaşul dumnevoastră vă face cinste, domnul Silviu Vexler", a spus Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.