Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea încearcă să își arate mușchii

Inquam Photos / George Calin
Inquam Kovesi Dragnea Kovesi

Dragnea l-a executat astăzi pe unul dintre oamenii apropiați de Victor Ponta. Eugen Teodorovici a fost demis din funcția de consilier onorific al premierului Tudose. Decizia vine după ce, tot azi, Teodorovici nu a ezitat să-l atace indirect pe președintele PSD pe două subiecte sensibile.

Pe de-o parte, fostul ministru al fondurilor europene a declarat că impozitul pe cifra de afaceri nu are nicio logică în România. Al doilea atac a fost legat de subiectul construirii unui stadion de fotbal în Teleorman, față de care Teodorovici a declarat că, în opinia sa, în județul păstorit de Dragnea erau prioritare alte investiții.

Victor Ponta a reacționat imediat față de demiterea apropiatului său, declarând că acesta a fost bun când a susținut moțiunea împotriva lui Grindeanu (și implicit împotriva sa), dar acum, când critică anumite acțiuni netransparente venite dinspre Guvern, nu mai este considerat la fel de valoros ba chiar este demis.

Citiți și: Victor Ponta, un nou început?

Ei bine, Liviu Dragnea aproape că era obligat ca în această perioadă să ia o decizie de forță. Până la urmă, trebuia întreținut cumva mitul conducerii sale cu mână de fier. Iar dacă ne luăm după ultimele meciuri, fierul mult lăudat se cam transformase în plastelină. Pe Ponta încă nu l-a deranjat nimeni iar Grindeanu stă în continuare bine mersi în fotoliul de președinte al PSD Timiș.

Citiți și: Execuție fără finalizare: „Sorin Grindeanu este președintele PSD Timiș”

Mai mult decât atât, Cătălin Ivan a cerut zilele trecute organizarea unui congres al partidului în care Dragnea să fie evaluat. Chiar dacă nu există șanse reale ca cererea lui Ivan să se materializeze, simplul fapt că acesta își permite cu nonșalanță să ceară congres prin care să-l scoată la tablă pe Dragnea, îi subțiază acestuia din urmă imaginea de lider atotputernic.

Citiți și: Bombă în PSD: Cătălin Ivan solicită congres pentru evaluarea lui Dragnea

Revenind la demiterea lui Teodorovici, nu cred însă ca acest act să aibă efectul scontat. Pentru a reveni pe o poziție de forță, așa cum a promis, președintele PSD avea nevoie de un alt tip de adversar, fostul ministru al fondurilor europene fiind prea mic pentru acest rol. Spre exemplu, ca să fi reușit să-și etaleze forța, președintele PSD putea încerca pornirea unui meci cu Iohannis. În schimb, simpla demitere a lui Teodorovici din Guvern, mai ales dintr-o funcție...onorifică, nu înseamnă nimic.

Realitatea este că, în timp ce Iohannis punctează strategic prin discursuri cu Trump și Merkel, sau punctează la capitolul imagine prin look-ul à la Tom Cruise, Liviu Dragnea pare să joace într-o ligă mult inferioară. Distanța dintre Iohannis și PSD se mărește zi după zi, fără să existe senzația că cineva din barca social-democraților ar fi capabil de „răsturnarea scorului”.

Aceștia încă așteaptă soluția salvatoare de la liderul lor. Dar adevărul este că, la nivel de percepție publică, imaginea cu Dragnea ieșind astăzi câștigător dintr-un clinci cu Iohannis este cel puțin la fel de improbabilă ca reușita lui Ivan de a provoca un congres în care activitatea șefului PSD să fie analizată.

Dacă mai e nevoie de încă un exemplu pentru a-mi susține cele afirmate, nu mai trebuie menționat decât faptul că în timp ce Dragnea încearcă să pară un adevărat lider de partid, încordându-și mușchii în fața lui Teodorovici, Iohannis începe să-și construiască imaginea unui lider regional, obținând pentru România organizarea în 2018 a Summitului „Inițiativei celor trei mări” și încercând să joace rolul unui adevărat mediator în relația UE - SUA.

Și pentru că un necaz nu vine niciodată singur, PNL și USR par să înceapă să se trezească din amorțeală și să facă cu adevărat opoziție. Iar dacă vorbim despre PMP, Băsescu lovește și în filonul naționalist al social-democraților, începând o activitate concretă peste Prut, alături de Anatol Șălaru.

Viitorul nu sună prea roz pentru PSD. Astăzi, Dragnea a încercat să își arate din nou mușchii. Prea puțin însă, venind din partea liderului atotputernic care se prefigura a fi la finalul anului trecut. De atunci însă s-au întâmplat multe, iar președintele social-democraților pare să mai stârnească emoții în adversari cât o furtună într-un pahar cu apă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.