Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

’Dragnea privește din celulă cum Kovesi devine procuror-șef european’ - Le Figaro dă ca sigură numirea Codruței Kovesi în fruntea Parchetului European

Inquam Photos / George Calin
Inquam Kovesi Dragnea Kovesi

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei preluări a nolui post de procuror european de către Kovesi, scrie Le Figaro.

Publicația notează, într-un articol care va apărea vineri în ediția tipărită, că Parisul a decis să nu-l sprijine pe candidatul francez pentru această funcție, procurorul Jean Francois Bohnert.

În fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, corupției și spălării de bani.

Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016, scrie Le Figaro.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția, scrie Le Figaro, care amintește de protestele masive din iarna lui 2017, față de OUG 13, când oamenii ieșiți în stradă scandau numele lui Kovesi.

Le Figaro scrie că DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene și că sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost triumiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de „abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă”, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

Publicația amintește și de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, în 10 mai, că UE va lua măsuri împotriva României – activarea articolului 7, care poate lăsa o țară UE fără drept de vot - , și de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, când PSD a scăzut cu 13% față de precedentul scrutin. De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justiție, care „a adus un sprijin clar luptei anticorupție”.

A doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și încarcerat la Rahova.

„Corupția poate fi învinsă, nu renunțați – le-a spus Kovesi colegilor atunci când a fost forțată să plece de la DNA. De la noul său parchet din Bruxelles, va putea veghea în curând asupra lor”, încheie Le Figaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.