Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea se opune modificării legii electorale prin OUG și îl critică pe președintele CCR

dragnea

Partidul Social Democrat îi transmite premierului Dacian Cioloș că se opune cu fermitate modificării legilor electorale prin ordonanță de urgență, cu doar 4 luni înaintea alegerilor. În ciuda presiunilor din partea PNL, Guvernul are datoria să rămână consecvent mandatului pe care l-a primit, susține Liviu Dragnea într-un comunicat de presă din data de 21 ianuarie. Președintele PSD îl critică și pe Augustin Zegrean, președintele CCR, care a dat dovadă de un partizanat politic reprobabil.

„Legislația electorală se poate modifica doar printr-o lege și nu printr-o ordonanță de urgență, cu atât mai puțin de către un guvern tehnocrat, aceasta fiind o temă eminamente politică. În plus, din punct de vedere procedural nu există niciun argument care să justifice urgența unui astfel de demers.

O astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanță poate fi modificată în funcție de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democrație”, argumentează Dragnea în comunicat.

El contestă și declarația Președintelui CCR Augustin Zegrean, care „poate fi interpretată drept o viză de constituționalitate acordată în avans unui astfel de demers”.

„Intervenția dlui Zegrean vădește și partizanat politic, ceea ce este (...) reprobabil. Datoria domniei sale este să se pronunțe, în plenul Curții, pe probleme de constituționalitate și în niciun caz asupra oportunității politice sau a caracterului democratic al unor inițiative legislative.”

În viziunea lui Dragnea decizia CCR nr. 51/2012 preia cât se poate de explicit recomandarea Comisiei de la Veneția care prevede că este necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri.

Dacian Cioloș, a declarat pe 19 ianuarie că, în condițiile în care a a existat un acord politic pe legile electorale înainte ca el să preia funcția, nu susține modificarea legilor electorale pentru ca primarii să fie aleși în două tururi.

Citiți și:

Cioloș nu susține schimbarea legii electorale

Bombeul democratic al lui Cioloș în dosul liberalilor

În replică, copreședinta PNL Alina Gorghiu s-a arătat surprinsă, spunând că, dacă premierul nu se va lăsa convins, vor încerca să modifice legea în Parlament, pentru că așa a cerut strada.

Citiți și: Gorghiu după refuzul lui Cioloș: Poate vom reuși, până la urmă, să-l convingem

Augustin Zegrean, președintele CCR a făcut comentarii ne-angajante pe tema modificării legii electorale în sensul dorit de PNL, evitând să excludă orice opțiune.

Citiți și: Cum să îl citim pe Augustin Zegrean

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.