Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian, mesaj pentru șeful delegației FMI: Învățați-ne să stârpim criminalitatea fiscală. Policitienii nu au reușit și își pasează vina eșecului

dragos damian

Domnule Jan Kees Martjin, șef al delegației FMI, învățați-ne să stârpim criminalitatea fiscală. Politicienii care ne conduc nu au reușit s-o stârpească și își pasează vină eșecului unii altora.

FMI recomandă că„ la un moment dat, România trebuie să treacă la o cota progresivă de impozitare - mecanism fiscal existent în destul de multe state europene, dar în contexte economice altele decât cel de la noi. Și Marcel Ciolacu a vorbit în dese rânduri despre asta.

Ce trebuie FMI să înțeleagă este că miile și miile de companii oneste care au plătit întotdeauna toate taxele, impozitele și contribuțiile către statul român vor fi pedepsite prin introducerea cotei progresive. Și asta pentru că în prezent acestor companii le face competiție neloială criminalitatea fiscală, care a generat o economie subterană mult mai puternică decât cea de la suprafață. Evaziunea fiscală și munca la negru au atins asemenea proporții încât practic au rămas puține sectoare care să fie ferite. Oriunde ne uităm constatăm că evaziunea fiscală și munca la negru sunt infiltrate până la cel mai mărunt nivel.

România este total incapabilă să oprească criminalitatea fiscală, nu a știut, nu a putut, nu a vrut. Însăși cifrele oficiale de criminalitate fiscală sunt doar estimări - în 2017 se vorbea de muncă la negru de „circa” 90 miliarde lei, iar în 2022 neincasarea TVA se ridică la „circa” 40 de miliarde lei. Marcel Ciolacu vorbește în 2023 de evaziune fiscală de „circa” 10% din PIB.

Dacă nu știm cifrele de criminalitate fiscală înseamnă că nu știm cine o face și nu avem cum să o stârpim. Politicienii vorbesc despre evaziunea fiscală și muncă la negru de parcă ar vorbi despre găurile negre din Univers - știm că există, dar nu le găsim….. Sau deturnează atenția senzationalist către bombardieri, videochatiste sau influenceri - de parcă aceștia ar face criminalitatea fiscală de 10% din PIB…

Introducerea cotei progresive, sugerată deja de Marcel Ciolacu și susținută de FMI – este vorba despre „când”, nu de „dacă” – va lovi evident în companiile care și-au plătit dintotdeauna toate taxele, impozitele și contribuțiile, în „fraierii” care au ținut economia pe picioare.

Așadar, companiile din România care și-au plătit întotdeauna taxele, impozitele și contribuțiile la timp să mulțumească FMI că a aprins fitulul la cota progresivă, care va detona în economie în 2025, fără îndoială. Iar cei care fac acum evaziune fiscală și muncă la negru vor continua liniștiți să le facă și după introducerea cotei progresive.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), ca reacție la vizita delegației FMI în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.