Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian (Terapia Cluj), reacție la discursul lui Mircea Geoană: 'Îl invităm să viziteze o fabrică de medicamente din România'

F. P.
dragos damian

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, reacționează la discursul susținut vineri de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, la dezbaterea „Creşterea ecosistemului de inovaţie în sănătate în România - provocări şi soluţii”, organizată de Comisia de Apărare din Senat. După ce Geoană a afirmat că „trebuie să creăm condiţii ca sectorul privat să investească mai mult în cercetare, dezvoltare și inovare”, Dragoș Damian îl invită pe oficialul NATO să viziteze o fabrică de medicamente și să afle în mod nemijlocit despre problemele care împiedică industria farmaceutică românească să investează în cercetare și inovare.

Redăm mai joi, integral, comentariul transmis de Dragoș Damian redacției stiripesurse.ro:

„Îl invităm pe Mircea Geoană să viziteze o fabrică de medicamente din România

Este un semnal extrem de îmbucurător că Secretarul Adjunct NATO, Mircea Geoană, participă la reuniuni în care se discută despre prioritățile României și despre nevoia ca sectorul privat să investească mai mult în cercetare, dezvoltare și inovare, cu atât mai mult în zona de sănătate. Din păcate, la aceste întâlniri unde participă importatorii de medicamente, producătorii din țară fie nu sunt invitați, fie sunt invitați foarte târziu, fie li se solicită taxe de participare prohibitive, pe care nu și le pot permite.

Tocmai de aceea îl invităm pe domnul Geoană să viziteze, în măsură timpului dumnealui, fabricile de medicamente din țară, pentru a-i putea explica nevoile de schimbare din legislația din domeniu, cu scopul de a crea, în parteneriat cu mediul academic, centre de cercetare, dezvoltare și inovare, a moderniza și retehnologiza producția de medicamente din România și a transforma țara într-un hub regional, pentru a asigura producția de medicamente pentru Europa de Est, Uniunea Euroasiatică, Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Credem că discutând și cu producătorii din țară, nu numai cu importatorii de medicamente, domnul Mircea Geoană va putea înțelege de ce în loc ca acest sector să investească în cercetare, dezvoltare și inovare, este obligat să plătească statului sarcini fiscale absurde, care fac imposibilă finanțarea unor proiecte cu adevărat necesare pentru sănătatea românilor. De ce unul dintre cei mai importanți producători de seruri și vaccinuri, Institutul Cantacuzino, a fost închis, când putea deveni centru regional pentru inovare. De ce nu s-a deschis niciodată la Sibiu singura fabrică ultramodernă de citostatice și seringi preumplute, care putea aproviziona toată Europa cu produse care să trateze și să vindece cancerul. Sau de ce producătorul de medicamente din Iași trebuie să aștepte săptămâni, dacă nu luni, pentru a primi ajutor să se extindă. Și desigur, nu în ultimul rând, de ce fabricile de medicamente din România nu sunt protejate împotriva creșterii prețurilor la utilități, în vreme ce tot mai multe situri de producție din America și Europa primesc sprijin de la stat pentru a-și continua activitatea.

Toate problemele industriei farmaceutice din România, care deservește lunar milioane de pacienți, s-au agravat în ultimii 15 ani, făcând imposibile investițiile în cercetare, dezvoltare și inovație, despre care domnul Mircea Geoană vorbește cu căldură.

Desigur, îi vom arăta pe cifre domnului Mircea Geoană că fabricile din țară lasă net-net mai mulți bani decât o fac importatorii de medicamente, că dăm de lucru și pregătim generații de specialiști în industrie și că ajutăm mii de IMM-uri să meargă înainte.

Despre toate cele de mai sus vom putea discuta cu Secretarul Adjunct NATO dacă va vizita o fabrică de medicamente din România.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.