Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian (Terapia), după ce Dîncu, Isărescu și Chesnoiu s-au plâns de lipsa de specialiști în industrie: Bine ați venit în 'iadul' oamenilor de afaceri!

F. P.
dragos damian

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, reacționează la declarațiile unor oficial de rang înalt despre problema resursei umane calificate în domedii strategice. Într-un comentariu transmis redacției stiripesurse.ro, Dragoș Damian atrage atenția că oamenii de afaceri se plâng de mult timp de această situație, iar guvernanții întârzie să repoziționeze strategic sistemul de învățământ pentru a crea specialiștii de care au nevoie industriile.

„Domnule Ministru Dîncu, Domnule Ministru Chesnoiu, Domnule Guvernator Isărescu, bine ați venit în “iadul” oamenilor de afaceri, care nu găsesc oameni calificați în nici un domeniu.

În intervenții separate, Ministrul Apărării, Domnul Vasile Dîncu, Ministrul Agriculturii, Domnul Adrian Chesnoiu, și Guvernatorul Băncii Naționale, Domnul Mugur Isărescu, vorbesc de lipsa de specialiști în industria apărării și alimentației.

Ne spun că nu mai există școli profesionale, licee profesionale, facultăți, instituții etc., care să pregătească resursă umană în industriile strategice de apărare și alimentație.

Oamenii de afaceri din aceste domenii vorbesc de aproape 10 ani de golul de resursă umană calificată din cauza distrugerii eșafodajului educațional care producea specialiști necesari.

Din păcate autoritățile realizează aceste lucruri foarte – foarte – foarte târziu, când sunt greu de găsit soluții. Doar un exemplu din industria chimică, de care se leagă și cele de apărare și alimentație. La sfârșitul anilor 1990, România avea un sistem performant de învățământ (12 școli profesionale, 23 licee, 17 facultăți și 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producția industrială de atunci, Astăzi, în 2022, dacă a mai rămas un sfert din capacitățile de producție și din cele din învățământ, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro și aproape jumătate din deficitul balanței comerciale a României.

Importăm totul, apărare, mâncare, dar și multe, multe altele.

Să o recunoaștem, la modul general, nu mai avem în țară industrie de producție, pentru că nu mai avem muncitori și specialiști pentru ele.

Dacă guvernanții doar constată greșelile făcute și întârzie să repoziționeze strategic sistemul de învățământ pentru a crea specialiștii de care au nevoie industriile de producție din apărare, alimentație și alte domenii esențiale, atunci cine poate schimbă lucrurile în România?” afirmă Dragoș Damian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.