Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreapta, obligată să recâștige marile orașe în 2016

boc

Anul viitor vom avea alegerile parlamentare care pot schimba, sau nu, culoarea politică a guvernării. Până la alegerile parlamentare, avem, însă, alegerile locale.

Alegerile locale sunt extrem de importante pentru câștigarea guvernării locale, dar și pentru trendul și mișcarea dinamică ce se va imprima alegerilor parlamentare.

Cu alte cuvinte, cine câștigă alegerile locale are o șansă în plus în câștigarea alegerilor generale.

PNL  poate menține avantajul din sondaje și în scorul de la urne? Greu de crezut. Alegerile locale au în centru candidatul, după care intră în ecuație forța politică a partidului.

Au fost puține excepții și mai ales în urbanul mare ( 2004-Alianța D.A - Cluj, București, Bacău - deși Stavarache nu făcea parte din alianța a primit un ajutor din partea lui Traian Băsescu, ajutor cu care a și câștigat), în majoritatea cazurilor primarii în funcție au reușit să își păstreze mandatul, chiar dacă uneori au schimbat partidul politic în ultimul minut.

La această oră, PSD are cu aproape 1.000 de primari mai mult decât PNL. Greu de crezut că se vor produce schimbări notabile în 2016 dacă PNL nu preia guvernarea și nu trece la un proces de racolare a primarilor.

PNL poate, însă, păstra un avantaj, cel puțin în percepția oamenilor, dacă reușește să imprime imaginea unei schimbări la nivelul urbanului mare. Până la urmă, așa a câștigat și alianța D.A în 2004, la nivel de percepție, deși în realitate PSD câștigase alegerile locale.

Pentru a putea pleca cu prima șansă în alegerile generale, PNL trebuie să câștige cel puțin: București, Cluj, Iași, Timișoara,Craiova, Brașov, Constanța.

Au nevoie să câștige în fiecare regiune un oraș mare pentru a putea juca la nivelul percepție ”cartea schimbării”.

Cum situația este foarte complicată la nivelul orașelor București, Iași, Constanța și Craiova, PNL neavând încă acei oameni capabili să câștige fără emoții, trebuie păstrate măcar redutele importante: Cluj, Timișoara, Brașov. Situația este incertă la Brașov din cauza problemelor penale pe care le are primarul Scripcaru, dar la Timișoara-fief de dreapta, PNL poate spera la recâștigarea primăriei.

Care este situația la Cluj?!?

Apele s-au liniștit la Cluj. Emil Boc și-a depus candidatura în cursa internă a PNL, a dat semnalul foarte clar că va participa într-o nouă bătălie electorală reprezentând PNL. Liderii centrali ai partidului par mulțumiți de această situație și sunt încrezători în cuvântul dat de Boc.

Poate câștiga altcineva Clujul în afară de Emil Boc? Aproape imposibil. Rezultatele din 2012 spun totul. în ciuda erodării puternice suferite în postul de premier, Emil Boc a reușit să câștige în fața unei forțe politice care aproape acaparase toată țara - USL.

Rezultatele alegerilor locale 2012 din Cluj ne spun mult mai multe dacă ne uităm atent...

La primăria Cluj- din 273.867 alegători aflați pe listele permanente, au fost 132.175 voturi valabil exprimate. Emil Boc (PDL) a luat 53.674 voturi (40.60%), Marius Nicoară (USL)- 52.251 (39.52%) Eckstein Kovacs (UDMR) 12.225 voturi.

La nivel de județ, la acel moment, PDL a reușit să câștige 23 de comune, iar USL 33. La nivel de orașe Uniunea Social Liberală a câștigat atunci trei primării de municipii din cinci, în Câmpia Turzii, Dej și Gherla, celelalte două fiind câștigate de Partidul Democrat Liberal, în reședința de județ, Cluj-Napoca, și în Turda.

În singurul oraș din județ, Huedin, primăria a revenit democrat liberalilor. Astfel, în localitățile urbane scorul între USL și PDL a fost egal, trei la trei.

Rezultatele bune ale PDL din Cluj( bune-în comparație cu rezultatele PDL din alte zone) au fost și rodul organizației locale, a primarilor PDL-iști din funcție, dar și a lui Emil Boc care a fost perceput în județul Cluj mai mult ca victima celor de la București, păstrându-și astfel o doză mai mare simpatie, decât în restul țării.

Sondajele de acum, făcute în municipiul Cluj Napoca, ne arată un Emil Boc la o încredere de peste 65%.

Aproape imposibil de bătut în condițiile în care el își va face treaba în funcția sa. Ultimele evenimente politice de la Cluj ne arată ceva mai mult de atât: primarul Clujului a reușit să obțină un vot în unanimitate pentru cel mai important proiect local: Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj.

Nu a avut niciun oponent, nici măcar de la PSD și asta spune mult despre capacitatea managerială și politică a primarului în funcție.

În plan local, PSD are o forță redusă. Rus nu mai reprezintă aproape nimic după declarațiile făcute la adresa diasporei și a membrilor familiilor rămase în țară.

Dreapta poate recâștiga multe dintre primăriile pierdute în 2012 în județul Cluj. Dacă ne uităm pe rezultatele votului politic dat în 2008, vedem că dreapta (PNL - PDL) a luat atunci 43.522, respectiv 98.650 voturi din 264.557 exprimate. Dreapta a luat un total de  142.172, în timp ce PSD a luat 42.839 de voturi.

În alegerile prezidențiale din 2014, în primul tur ( aici a funcționat cel mai mult votul politic) Iohannis, candidatul PNL, a obținut 139.309 voturi, în timp ce Ponta, candidatul PSD a obținut 77.940 voturi.

Există un rezervor uriaș de voturi al dreptei în Cluj. Poți spune că este imposibil ca PNL să nu câștige acest județ precum și orașul capitală de județ. Există, însă, și o excepție: sabotajul intern.

Ca în celebra învățătură românească, vaca dă mult lapte, după care dărâmă găleata cu copita, PNL trebuie să aibă grijă să nu cadă într-o capcană a orgoliilor care să ducă la o destrămare a organizației politice și la eliminarea principalului vector de imagine de la nivelul Clujului: Emil Boc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.