Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile de autor în pericol!

thoughtfulcampaigner.org
petitie

Circa 2900 de compozitori, cantautori, regizori, scenariști, realizatori de televiziune, producători, actori, interpreți, artiști plastici, scriitori au semnat o petiție adresată parlamentului României, intitulată „Drepturile de autor în pericol!”.

Semnatarii protestează împotriva inițiativei legislative de confiscare și transferare la Bugetul de stat, respectiv la Fondul Cultural Național, a sumelor nerevendicate timp de trei ani, sume care, potrivit legislației actuale și prevederilor constituționale, aparțin autorilor, respectiv titularilor de drepturi conexe, și sunt repartizate conform hotărârilor Adunărilor Generale ale organismelor de gestiune colectivă care le reprezintă interesele.

În demersul lor de a stopa această  tentativă de naționalizare a proprietății intelectuale, autorii și artiștii români sunt sprijiniți de către Confederația Internațională a Societăților de Autori și Compozitori (CISAC), care reprezintă interesele a peste patru milioane de creatori din 120 de țări și de GESAC, ce reprezintă societățile de autori din Europa. CISAC și GESAC au trimis scrisori de protest președinților celor două Camere ale Parlamentului României.

Situația a devenit conflictuală în urma refuzului ministrului Culturii de a permite accesul majorității organismelor de gestiune colectivă (ce reprezintă interesele autorilor și artiștilor) la așa-zisele consultări pe marginea modificărilor la Legea 8/1996, dar și ca urmare a unor interviuri date de același ministru Bogdan Gheorghiu în care acuza fără nici un fel de dovezi organismele de gestiune colectivă că ar comite ilegalități și își arăta nemulțumirea că posturile locale de televiziune (inclusiv postul al cărui proprietar este) trebuie să plătească drepturi de autor și drepturi conexe conform legii 8/1996.

Petiția poate fi găsită la adresa: https://www.petitieonline.com/protestcatre_parlamentul_romaniei-_drepturile_de_autor_in_pericol

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.