Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile omului în Rusia - Martoră a lui Iehova, condamnată la doi ani de închisoare în Siberia

Sonitus Sanctus
martori Iehova

Un tribunal din Akaban, capitala Republicii Hakasia din Federaţia Rusă, a condamnat-o miercuri pe o femeie în vârstă de 69 de ani la doi ani de închisoare în Siberia pentru apartenenţă la secta Martorii lui Iehova, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Valentina Baranovskaia este prima femeie condamnată de la începutul campaniei împotriva cultului respectiv în Rusia. Fiul ei, Roman Baranovski, a primit o pedeapsă de şase ani închisoare pentru organizarea activităţilor sectei.

Martorii lui Iehova, care au făcut cunoscută sentinţa, afirmă că detenţia unei femei bătrâne, pentru credinţa ei, este o "pedeapsă de o cruzime fără precedent".

"Decizia de azi (...) duce represiunea împotriva martorilor lui Iehova la un nou nivel. O astfel de cruzime nu are nicio justificare", a declarat un purtător de cuvânt al sectei neoprotestante. "Rusia modernă, ca nivel de persecuţie religioasă nemotivată, se apropie de Uniunea Sovietică", a adăugat un purtător de cuvânt al acestei secte, Iaroslav Sivulski, citat într-un comunicat.

Martorii lui Iehova susţin că până acum au fost condamnaţi în Rusia 71 de coreligionari ai lor, dintre care nouă se află în prezent în închisori. Secta a fost interzisă în 2017, fiind considerată "extremistă" de ministerul rus al justiţiei.

AFP apreciază că eticheta oficială de extremism este vagă şi se poate aplica atât unor organizaţii teroriste, cât şi unor culte religioase sau grupări de opoziţie. Biserica Ortodoxă Rusă, apropiată de Kremlin, se opune Martorilor lui Iehova, iar autorităţile ruse promovează o politică de identitate naţională, conservatoare într-o anumită măsură, cu rădăcini în ortodoxie, afirmă agenţia. Biserica urmăreşte foarte atent prozelitismul altor culte creştine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.