Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DRP lansează Luna Diasporei

facebook
Românii din străinătate se întorc în luna august acasă. Cei mai mulți dintre ei vin acasă să repare acoperișul, să facă lucrări de întreținere, să muncească. Concediul lor este de fapt încă o lună de muncă. În fiecare august, începând din 2016, Consiliul Județean Suceava organizează „Luna Diasporei”, eveniment care a impulsionat și conducerea DRP să promoveze un program la nivelul întregii țări, care să cuprindă evenimente și activități dedicate românilor din diaspora.
„Ne dorim să dezvoltăm acest proiect împreună cu reprezentanții administrației publice, care să încurajeze un dialog eficient între România de acasă și România din afara României. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a sugerat conducerilor județene locale să întărească legăturile cu românii de pretutindeni, să le transmită acestora mesajul de ”Bun venit acasă” și să le faciliteze accesul la o administrație transparentă și cooperantă. Prin organizarea și promovarea acestor evenimente (festivaluri, campanii, acțiuni de informare și promovare a valorilor și tradițiilor românești etc.) demonstrăm că ne respectăm unii pe alții, că îi iubim pe cei plecați, că ne e dor de ei și că avem nevoie de contribuția tuturor la dezvoltarea României, fie că aleg să revină acasă, fie că se implică de la distanță.”, transmite, într-un comunicat de presă conducerea DRP.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a promovat proiectul ”Luna diasporei” transmițând mesajul acestei sărbători către 3200 primării, 41 de consilii județene și 42 de instituții ale prefectului.
Alături de județul Suceava, care are propriul departament dedicat sucevenilor de pretutindeni, am descoperit că există și alte inițiative locale sau județene care bine primeau diaspora acasă.
Anul acesta, de pildă, colaborăm la Luna Diasporei cu reprezentanți ai autorităților publice locale din județele Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Sperăm ca anul viitor acest proiect pilot să fie adoptat de către toate județele, mai ales acele zone din care au migrat mulți români în afara României. Este important ca românii din diaspora, atunci când revin acasă, să știe că sunt respectați pentru ceea ce au reușit să facă în străinătate, pentru efortul lor de adaptare, pentru că au învățat limba statului în care lucrează și trăiesc.
De asemenea, am propus organizarea campaniei ”Pâinea care ne unește – Dor de pâinea de acasă”, ca simbol al dorului și al urărilor de bun-(re)venit acasă; Pâinea cea mai bună este pâinea de acasă și românilor de pretutindeni le este dor de pâinea lor de acasă: fie că e pâine albă sau neagră, cu semințe sau cu cartofi, la cuptor sau la țest, românii duc cu ei dorul pâinii de acasă. Au răspuns invitației noastre: Harghita (Ditrău), Suceava (Putna), Alba (Blaj), Arad (Felneac, Pecica), Bacău, Timiș (Timișoara), Teleorman (Roșiorii de Vede), Vrancea (Câmpuri, Soveja), Maramureș, Mureș (Târgu Mureș), Argeș (Pitești, Rucăr), Olt (Scornicești).
Ne-am gândit ca pâinea să fie simbol al dorului și să le fie dăruită celor care se întorc, românii de pretutindeni care sunt și oaspeți și gazde în propria casă. De aceea, vom încheia luna diasporei printr-un eveniment pe care l-am denumit ”Pâinea care ne unește” la care îi vom invita pe membrii misiunilor diplomatice din România să ne prezinte pâini din țările lor la evenimentul pe care îl organizăm la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, unde vom configura simbolic un drum universal al pâinii.
Dragi români de pretutindeni, vă urăm Bun venit acasă și vă invităm să vă implicați activ în evenimentele desfășurate în județele menționate. Hai, de ne-om bucura împreună ”cât să vază Sfântu Soare, într-o zi de sărbătoare, hora noastră ce frățească pe câmpie românească.” Sursa jurnalromanesc.ro

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.