Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drumul spre o premieră istorică: România va putea calcula populaţia rezidentă la nivelul UAT-urilor

Institutul Naţional de Statistică ar putea avea capacitatea calculării populaţiei rezidente la nivel UAT în fiecare an după recensământul populaţiei şi locuinţelor, a afirmat preşedintele INS, Tudorel Andrei.

"Aş dori să subliniez aportul STS pentru asigurarea infrastructurii desfăşurării acestei acţiuni foarte importante. Rezultatele pe care le obţinem, evident, vor reprezenta inputuri pentru unele aspecte legate de strategia de dezvoltare durabilă, direct sau indirect. Spun indirect pentru că pornind de la aceşti indicatori se dezvoltă alţi indicatori derivaţi care nu rezultă imediat din ce culegem în cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor. Aici mesajul ar fi că este un recensământ cu totul aparte. Este complet informatizat, deci este un recensământ fără hârtie, deci nu mai este chestionarul clasic şi mai sunt două lucruri interesante. Primul lucru este că ne-am adaptat la ceea ce înseamnă populaţia României. Există o parte a populaţiei care ar acces şi că are capacitatea de a utiliza tehnica de calcul. Şi avem perioada de culegere în online în care fiecare cetăţean îşi introduce datele în chestionar, iar pe de altă parte avem altă categorie, o altă parte a populaţiei, care nu dispune sau nu are capacitate şi aici avem fie perioada în care culegem datele datele direct de la gospodării prin intermediul tabletelor sau în perioada de online avem puncte de colectare a datelor în online cu asistenţă, în sensul că cetăţeanul poate să meargă la punctul pe care îl stabilim la nivelul fiecărei localităţi, de regulă la primărie şi atunci ei sunt asistaţi în această operaţiune. Al doilea lucru important şi eu consider că este unul din progresele mari care le putem face, după recensământul populaţiei şi locuinţelor eu sper să avem capacitatea calculării populaţiei rezidente la nivel UAT (unitate administrativ teritorială, n.r.) în fiecare an", a spus Tudorel Andrei la workshopul tehnic pentru consultarea şi validarea de către Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă a noului set de Indicatori Naţionali de Dezvoltare Durabilă şi pentru stabilirea mecanismului de raportare.

El a menţionat că, în acest moment, INS are capacitatea să calculeze populaţia rezidentă fără eroare la nivel naţional, dar dificultatea majoră este la nivel de UAT. Iar prin intermediul acestui recensământ se dezvoltă această componentă.

Recensământul a debutat pe 1 februarie, însă etapele care vizează direct populația debutează cu autorecenzarea, care va începe pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Ea se va face pe platforma www.recensamantromania.ro chiar din prima zi a etapei, adică din data de 14 martie.

Recensământul Populației și Locuințelor are următorul grafic de desfășurare:

1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date

14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare și autorecenzare asistată

16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.