DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dublu limbaj la PSD: Cum este răsplătit statul paralel. Bani grei de la buget în 2018

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

În spațiul public,  liderii  înfierează existența așa zisului stat paralele care le-ar   face  zile fripte  politicienilor puterii în special celor cu probleme  în  justiție. pe  hârtiile pe care este  întocmit proiectul de buget pe  anul viitor,  exponenții acestui stat paralel nu doar că nu sunt  văduviți de  bani, așa cum solicită unii lider  PSD sau ALDE,  ba  dimpotrivă, urmează să primească majorări consistente față de anul în curs.

2,92 miliarde de lei  vor  urma  să primească SRI, SIE și STS de la bugetul de stat  sub formă de credite  bugetare. Acestor sume li se  vor adâuga alte 3,03 miliarde de lei sub forma creditelor de angajament pe care cele  trei servicii de informații le pot contracta de-a lungu anului 2018.

SRI are prevăzute credite bugetare de 2,3 miliarde de lei pentru 2018, în creştere cu 13,24% faţă de 2017. Va mai putea suplimenta acest buget  cu sume porvenite din credite de angajament de până la 2,25 miliarde de lei. În prezent, SRI  are un buget de 2,035 miliarde  lei, din care 1,577 miliarde reprezintă numai cheltuielile cu salariile și pensiile.

290 de milioane de lei  vor fi alocate pentru SIE, în creştere cu 15,9% faţă de 2017. Instituția va putea  contracta  credite de angajament de până la 290 de milioane de lei.

În proiectul de buget pe 2018, mult hulitul STS are prevăzute credite bugetare de 332 de milioane de lei, în creştere cu 21,88% faţă de 2017. Se adaugă credite de angajament de până la 499 de milioane de lei.

În cadrul bugetului STS este prevăzută şi modernizarea Serviciului de Apeluri de Urgenţă „112”, pentru care creditele bugetare însumează 170.000 de lei plus o eventuală suplimentare cu credite de angajament de până la 137,9 milioane de lei.

În fapt strategia pe care o aplică conducerea PSD  prin intermediul  Palatul Victoria nu este una patentată de Liviu Dragnea și Mihai Tudose. A mai fost folosită în trecut de predecesorul lor, Victor Ponta, și el angrenat la vremea când era lider de partid  și premier în război decschis cu  serviciile de informații și DNA.

În timp ce  serviciile erau încondeiate la televizor de Ponta drept  instrumentele  fostului președinte Traian Băsescu, ca premier acorda  bugete record celor de la SRI așa cum s-a întâmplat de exemplu în 2015, când  acest serviciu a primit 1,93 miliarde de lei, urmate de alte  două rectificări bugetare pozitive după ce instituția a intrat pe  mâna  lui Eduard Hellvig.

Și cu DNA,  considerată o altă pârghie  a  statului paralel, PSD practică dublul limbaj. În  timp ce  conducerea PSD caută de zor soluții pentru  demiterea Laurei Codruța Kovesi  care să nu le urce  în cap Bruxelles-ul, surse politice din arcul  guvernării susțin că nu au de ales și că, pentru anul viitor, bugetul DNA va fi majorat substanțial, parțial și ca efect  la măsurilor de creștere a salariilor și pensiilor  impuse de guvernarea PSD-ALDE.

Nici majorarea  bugetului DNA nu ar  constitui o surpriză. S-a întâmplat deja și în acest an în plină ofensivă politică și mediatică împotriva acestei direcții  conduse de Kovesi. Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Grindeanu prevedea majorarea cu aproape 39% a cheltuielilor  DNA față de execuția preliminară pe anul 2016, la 165,2 milioane lei (peste 37 milioane euro).

Uimitor în condițiile în care fostul Guvern Cioloș aprobase pentru aceeași Direcție  un buget de numai 133,4  miliaone de lei în 2016,  redus ulterior la 124,44 milioane lei prin ultima rectificare bugetară operată de tehnocrați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.