Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ajutorul de 400 de milioane de euro de la UE, FMI și BERD, Republica Moldova plănuiește să ceară țărilor UE alți 450 de milioane de euro

Realitatea.md
Natalia Gavrilita

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, plănuiește să ceară țărilor UE 450 de milioane de euro pe fondul ”posibilității foarte reale” ca Gazprom să tăia aprovizionarea cu gaze în această iarnă.

”Cel mai rău scenariu ar fi o deconectare completă” a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru POLITICO.

Luna trecută, Gazprom a redus livrările către țară cu 30% și a amenințat cu o întrerupere totală ”în orice moment”, invocând o dispută de plată într-o mișcare pe care criticii au catalogat-o drept șantaj. Aceste volume au scăzut la ”50 la sută” din consumul de gaze în noiembrie, a spus premierul.

Pentru a înrăutăți lucrurile, până la 90% din volumul de energie electrică livrat în R. Moldova a fost blocat brusc în ultima lună. Kievul a încetat să mai exporte energie în octombrie, parțial din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii sale critice, în timp ce Transnistria, care a furnizat anterior peste două treimi din energia electrică – a întrerupt exporturile săptămâna trecută.

”Nu vreau ca oamenii să subestimeze cât de mult suferă cetățenii moldoveni, care sunt victime colaterale ale războiului din Ucraina” a spus Gavrilița.

Criza energetică a forțat Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decât pe piața europeană, a mai spus Natalia Gavrilița, adăugând că va cere partenerilor europeni un ajutor în sumă de 450 de milioane de euro pentru această iarnă. Această solicitare va fi făcută la un summit de solidaritate găzduit de Franța în data de 21 noiembrie.

Acest lucru ar urma să vină pe lângă pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar Internațional și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare totală de 400 de milioane de euro.

”Observam riscuri de securitate și anxietate crescute, observăm o pierdere a puterii de cumpărare și o scădere a salariilor reale”, a spus Gavrilița. ”Suntem loviți de câteva ori mai puternic de aceleași probleme pe care le au țările europene, dar, în același timp, suntem mult mai slabi pentru a face față acestor probleme.”

”Desigur, aceste circumstanțe pot fi exploatate de diverse forțe”, a adăugat ea, referindu-se la informații publicate de the Washington Post, care dezvăluie relațiile dintre serviciile secrete ruse și partidele de opoziție din Moldova.

Printre aceștia se numără Ilan Șor, scrie POLITICO. Trezoreria SUA l-a sancționat pe 26 octombrie și a declarat că lucrează în interesul Moscovei pentru a destabiliza guvernul de la Chișinău pentru a returna Moldova ”în sfera de influență a Rusiei”.

”Suntem cu siguranță îngrijorați de ceea ce numim ”coaliția pentru corupție și război””, a spus Gavrilița, adăugând că Șor ”susține elementele ruse și încearcă să profite de nemulțumirea publică”.

Moldova a primit statutul de candidat UE în iunie, iar aceste forțe ”nu doresc” integrarea europeană a R. Moldova, a adăugat ea.

În ceea ce privește legăturile R. Moldova cu Rusia, ”continuăm relațiile diplomatice”, a spus Gavrilița, ”dar, bineînțeles, lucrurile au devenit din ce în ce mai dificile”, mai ales după ce Chișinăul a declarat un diplomat de la Kremlin persona non grata.

”Viitoarea relație depinde foarte mult de evoluția războiului”, a spus ea, adăugând că ”depinde de modul în care se încheie acest război și de cum se schimbă Rusia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.