Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile din Iran CUTREMURĂ scena politică din Teheran. Schimbarea se produce chiar acum

getty
alegeri, iran

Coaliţia reformatorilor şi moderaţilor a obţinut controlul în numeroase oraşe din Iran, pe lângă Teheran, în urma alegerilor municipale desfăşurate vineri, simultan cu scrutinul prezidenţiale câştigat de moderatul Hasan Rohani, reconfirmat în funcţie, transmite luni AFP, conform agerpres.

La Mashhad (nord-est) şi Ispahan (centru), al doilea şi, respectiv, al treilea oraş al ţării, precum şi la Shiraz şi Yazd (sud), Karaj (în apropiere de Teheran) şi Zahedan (sud-est), candidaţii reformatori au câştigat toate sau aproape toate locurile în consiliile municipale.

Iranul răspunde dur la acuzaţiile lui Trump: 'Vrea SĂ POMPEZE bani din Arabia Saudită'

Mashhad şi Ispahan erau controlate până acum de conservatori, la fel ca Teheranul.

În capitală, condusă de conservatori în ultimii 14 ani, reformatorii conduşi de Mohsen Hashemi Rafsandjani, fiul fostului preşedinte moderat Akbar Hashemi Rafsandjani, au câştigat toate cele 21 de locuri în Consiliul municipal.

La Tabriz (nord-vest), Qazvin (nord) şi Bandar Abbas, reformatorii au obţinut majoritatea mandatelor în consiliile locale.

Alegerile municipale de vineri au întărit şi prezenţa femeilor în consiliile municipale, în capitală, de pildă, ele urmând să ocupe şase din cele 21 de locuri.

La Ardebil (nord-vest), o reformatoare a ajuns în fruntea aleşilor locali.

EXPLOZIE puternică într-un spital din capitala Thailandei. Zeci de oameni sunt răniţi - FOTO

În provincia mai mult rurală şi tradiţională Sistan-Balucistan (sud-est), 415 femei au fost alese în viitoarele consilii municipale şi comunale, faţă de 185 în perioada anterioară, potrivit agenţiei de presă ISNA.

Guvernatorul provinciei, Ali Osat Hashemi, a explicat acest rezultat prin politica guvernului care acordă mai multă importanţă 'locului femeilor'. De altfel, în Sistan-Balucistan mai multe femei au fost numite prefecţi sau subprefecţi în anii din urmă.

În această provincie, cu o comunitate sunnită puternică, preşedintele Hasan Rohani a obţinut 75% din voturi, faţă de procentul de 57% la nivel naţional.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.