Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După AMENINȚĂRILE venite din SUA și Uniunea Europeană, Aleksandr Lukaşenko dă înapoi: Anunță că e dispus la 'dialog obiectiv' cu partenerii străini

CNBC
Belarus trupe speciale Minsk

Administraţia de la Minsk este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice izbucnite în contextul scrutinului prezidenţial din Belarus, câştigat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestat puternic de opoziţie şi de numeroase state.

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a discutat vineri, prin telefon, cu Ignazio Cassis, omologul său din Elveţia, la iniţiativa părţii elveţiene, potrivit agenţiei oficiale de presă de la Minsk, BelTA.

Citește și: Ultim moment: Mario Iorgulescu, trimis în judecată pentru că s-a urcat beat și drogat la volan și a ucis un bărbat

"Discuţia s-a concentrat pe fostul scrutin prezidenţial şi pe actuala situaţie din ţară. Vladimir Makei a exprimat apreciere pentru modul sigur şi ordonat în care s-a desfăşurat votul în Ambasada Belarusului din Elveţia", anunţă Ministerul de Externe de la Minsk, scrie mediafax.ro.

Partea belarusă a exprimat disponibilitatea pentru un "dialog obiectiv şi constructiv" cu partenerii străini, pe tema tuturor problemelor apărute în Belarus în campania electorală şi ulterior, precizează Ministerul de Externe de la Minsk.

Citește și: Orban: ‘Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă’

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Anna Kanopaţkaia a obţinut 1,68% din voturi, Andrei Dmitriiev 1,21%, iar Serghei Cherecen 1,14%. Prezenţa la urne a fost de peste 84%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Citește și: Ciolacu, atac dur: ‘Economia națională e pusă pe butuci de măsuri aberante. O rectificare bugetară făcută în bătaie de joc și în disprețul realității!’

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost "nici liber, nici echitabil" a fost urmat de acţiuni de reprimare. Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, iar mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

Citește și: Cozmin Gușă, dezvăluiri de ultim moment despre adevărata miză a alegerilor din București .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.