Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Brexit, studenții europeni ocolesc universitățile britanice

ox.ac.uk
oxford university

"Această scădere semnificativă (...) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere", estimează HESA.

Numărul înscrierilor studenților europeni la universitățile din Marea Britanie s-a redus cu peste jumătate după Brexit, ceea ce a dus la o explozie a taxelor de școlarizare, potrivit datelor oferite de Agenția de Statistică a Învățământului Superior (HESA) din Marea Britanie.

Din 2017, anul de după referendumul pentru Brexit, "s-a înregistrat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an din primele 10 țări din UE", indică HESA în studiul său publicat săptămâna trecută și transmis vineri de ziarul "The Guardian" preluat de Rador.

Conform cifrelor colectate, 66.680 de studenți din UE se înscriseseră în primul an de licență sau master și doctorat la începutul anului universitar 2020. Erau doar 31.000 pentru 2021/2022, primul an școlar complet de la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

"Această scădere semnificativă (...) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere", a estimat HESA.

Înainte de 2021, studenții din UE plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și omologii lor britanici, maximum 9.250 de lire sterline (10.500 de euro) pe an.

De la începutul anului școlar 2021, ei trebuie să plătească mult mai mult, până la 38.000 de lire pe an, în funcție de universități și regiuni, potrivit "The Guardian".

La fel ca restul studenților internaționali, europenii post-Brexit nu mai pot contracta împrumuturi pentru studenți, trebuie să obțină viză și să plătească pentru a beneficia de NHS, serviciul de sănătate publică.

Rezultatul este că doar 13.155 de studenți europeni s-au înscris pentru 2021 în primul an al primului ciclu, de aproape trei ori mai puțin decât cei 37.530 din anul precedent.

Căutând să reducă imigrația cu orice preț, ministrul britanic de Interne Suella Braverman dorește, de asemenea, ca studenții străini să poată rămâne în țară doar șase luni după finalizarea studiilor (comparativ cu doi ani în prezent).

Potrivit cotidianului "The Times", ea a atras furia Ministerului Educației, care consideră că o astfel de măsură ar face Marea Britanie mai puțin atractivă pentru studenții care totuși contribuie la finanțarea sistemului universitar.

Într-un comunicat de presă, grupul Universities UK, care reprezintă 140 de universități britanice, a estimat, miercuri, că proiectul "ar avea consecințe grave asupra capacității (lor) de a recruta studenți internaționali și, în cele din urmă, consecințe negative semnificative pentru creșterea economică a Marii Britanii".

Ar fi "cu adevărat dăunător pentru competitivitatea și reputația Marii Britanii".

Aproximativ 120.000 de studenți europeni urmează încă cursuri în universitățile britanice (față de 152.000 în 2020/2021), mulți dintre ei au început să se formeze înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.