Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce Biden nu l-a invitat la Summitul Americilor, președintele din Nicaragua a bătut palma cu Putin: Trupe, avioane şi nave ruseşti vor intra în țară

wikipedia.org
daniel ortega

Guvernul preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega a autorizat ca trupe, avioane şi nave ruseşti să fie desfăşurate în Nicaragua în scopul instruirii, al aplicării legii sau al intervenţiilor de urgenţă, anunță mediafax. Asta după ce președintele SUA, Joe Biden, nu a invitat statul la Summitul Americilor.

Într-un decret publicat săptămâna aceasta şi confirmat de Rusia, Ortega va permite trupelor ruseşti să îndeplinească sarcini de aplicare a legii, "ajutor umanitar, misiuni de salvare şi căutare în situaţii de urgenţă sau dezastre naturale". Guvernul nicaraguan a autorizat, de asemenea, prezenţa unor mici contingente de trupe ruseşti pentru "schimb de experienţă şi formare".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru postul de ştiri rus Sputnik că măsura este "de rutină".

"Vorbim despre o procedură privind admiterea temporară a personalului militar străin pe teritoriul său pentru a dezvolta cooperarea în diverse domenii, inclusiv răspunsuri umanitare şi de urgenţă, combaterea crimei organizate şi a traficului de droguri", a declarat Zakharova.

Ea a precizat că legea autorizează, de asemenea, trupe din Statele Unite, Mexic şi alte ţări din America Centrală în astfel de scopuri.

Ortega a fost un aliat ferm al Rusiei încă de pe vremea când conducea revoluţia din 1979 care l-a înlăturat pe dictatorul Anastasio Somoza. Ortega a ocupat funcţia de preşedinte între 1985 şi 1990, înainte de a fi reales la putere în 2007.

Guvernul lui Ortega a arestat zeci de lideri ai opoziţiei politice, inclusiv majoritatea potenţialilor candidaţi prezidenţiali, în lunile dinaintea realegerii sale pentru al patrulea mandat consecutiv, anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.