Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce lupta anticorupție s-a făcut praf sub coordonarea lui Kovesi, Cioloș vede România ca unele din cele mai corupte țări și dă vina pe PSD și PNL

ciolos kovesi

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că lupta anticorupţie este "luată în derâdere şi ignorată pe agenda politică" din România, în contextul în care ţara noastră ocupă în continuare unul dintre ultimele locuri la nivel european în clasamentul alcătuit de Transparency International.

"Rămânem pe ultimele locuri în clasamentul european al corupţiei în topul alcătuit de Transparency International. Suntem pe acest loc neonorant alături de Ungaria şi Bulgaria, cu acelaşi scor înregistrat de China, dar în urma unor ţări cum sunt Cuba, Rwanda sau Qatar. Nu e o uimire, nu descoperim roata încă o dată, doar ni se confirmă că ceea ce pornisem cu mult succes la un moment dat în lupta noastră anticorupţie a eşuat şi clasa politică s-a întors la ceea ce ştie să facă mai bine: combinaţii politice şi mufarea afacerilor personale la bugetul de stat. Nu întâmplător suntem captivi unei coaliţii între PSD şi PNL, care ne aminteşte de politica de acum 10 sau 20 de ani", a scris liderul USR, pe Facebook.

România, a adăugat el, se află într-un "cerc vicios", iar orice încercare de modernizare sau de reformare a statului şi societăţii "începe cu entuziasm şi se termină în blazare şi autoironie".

"Lupta anticorupţie este luată în derâdere şi ignorată pe agenda politică din România de astăzi, când a fost înlocuită aproape complet de oamenii PSD şi PNL care fură, dar şi fac, după cum circulă legenda în societatea noastră. În timp ce ne prefacem că albul e negru şi noaptea e zi, confundăm anticorupţia cu excesul statului împotriva unor afacerişti care numai curaţi nu sunt, considerăm că măsurile luate în criza sanitară sunt excese totalitare, ne uităm la politicieni care se dau drept lideri de sindicat ca la reprezentanţi legitimi ai muncitorilor şi ne închipuim că propaganda e jurnalism de calitate", a menţionat Cioloş.

Potrivit acestuia, "corupţia e hoţie" iar hoţia "se traduce în sărăcie, în viaţă grea şi mizeră" pentru oameni.

"Reforma despre care vorbim de atâţia ani trebuie să înceapă cu noi înşine, la nivel social, să convingem tot mai mulţi oameni să nu lase propria suferinţă să îi facă să confunde derapajele unor oameni cu agendă proprie cu acte de caritate şi empatie", a mai scris el.

Marea majoritate a statelor lumii nu au înregistrat progrese semnificative în ce priveşte reducerea corupţiei în ultimii 10 ani, relevă Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) 2021 lansat marţi de Transparency International (TI), care semnalează, în paralel, o intensificare a abuzurilor împotriva drepturilor omului şi un declin al democraţiei, potrivit unui comunicat de presă al acestei organizaţii.

Cu doar 45 de puncte, România rămâne în rândul celor trei ţări din Uniunea Europeană percepute drept cele mai corupte, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte). Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când România avea 44 de puncte. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.