Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După atacul de la Charlie Hebdo viitorul este plin de incertitudine

revista presei

Evenimentul Zilei:

În Franța, societatea este dominată de „laicitate pozitivă”, așa cum a fost definită lipsa de aderență a francezilor la valorile religioase. Stângismul unei părți consistente din populație este un catalizator al acestui proces. Franța nu este însă un teren fertil pentru intoleranță, ci, mai degrabă, pentru indiferență religioasă. Oamenii sunt relaxați, nu se emoţionează când vine vorba de simboluri divine, indiferent dacă sunt islamice, mozaice, creștine sau iehoviste. Publicațiile care satirizează sentimentele religioase au un public consistent. Uneori, satira lor este în tuşe groase, devenind o formă de dispreţ la adresa religiilor. De data aceasta, nu cred că scopul publicaţiei „Charlie Hebdo” a fost acela de a-l ridiculiza pe Profetul Mahomed, sau de a ofensa Islamul. Strigătul teroriștilor de după masacru, „Profetul a fost răzbunat!”, este ilogic. Orice minte lucidă realizează că acele caricaturi îi satirizau pe fundamentaliștii islamiști, modul lor limitat și agresiv în care interpretează Coranul. Fanaticii musulmani sunt cei care, de-a lungul timpului, au tălmăcit și răstălmăcit multe dintre versetele Coranului, pentru a legitima Jihad-ul. Din cauza lor Islamul a ajuns să fie perceput drept o religie a morții.Într-unul dintre versetele Coranului, de pildă, Mahomed îi îndeamnă pe arabi să conviețuiască în pace cu evreii, pe care-i numeşte admirativ „oameni ai cărților”. Uitați-vă la relațiile arabo-israeliene din prezent și veți înțelege dimensiunea răului produs într-un mileniu și jumătate. Desigur, vinovați sunt şi de partea cealaltă. Nu merită discutat despre asta, pentru că am alimenta spirala urii. Mai grav este că acest atentat va potenţa curentul islamofob din Europa. Din nefericire, el are loc exact în zilele în care nemții sunt deja în stradă, orașul Dresda fiind epicentrul nemulțumirilor față de musulmani. Parizienii au început și ei să organizeze mitinguri. Partidele extremiste vor avea de câștigat politic. Manifestările extreme vor fi tot mai greu de combătut. Din nefericire, viitorul este plin de incertitudine.

RFI:

Scriitorul Andrei Pleşu, fost ministru de Externe, spune că atacul terorist de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo le va da apă la moară celor care vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului, dar şi celor care cunosc superficial Islamul.„Va da apă la moară tuturor celor care în ţările europene şi în Franţa poate mai mult decât în alte ţări vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului şi al luptei între civilizaţii şi între culturi, ceea ce e păcat. Dar va da apă la moară şi celor care cunosc superficial Islamul, printre care se numără chiar făptuitorii unor asemenea acte. Ei nu sunt în litera şi în spiritul textului lor sacru, sunt în afara lor şi dovada e că şi comunităţile musulmane aşezate sunt îngrozite şi-şi declară neaderenţa la această gesticulaţie isterică (...). Prin urmare, este un gest absolut incalificabil, cu efecte negative în toate direcţiile şi cred că asemenea situaţii trebuie judecate puţin mai rece şi mai obiectiv decât o facem de obicei, fie exagerând pe linia unei corectitudini politice sterpe, care devine periculoasă în asemenea cazuri, pentru că nu ideologic trebuie să judecăm noi aici, ci tehnic”, a spus el.

România Liberă:

Gestul imperial al premierului României, de a-și da o Ordonanță de Urgență în folos propriu, nu doar că dăunează imaginii țării în lume, că dă o lovitură ucigătoare sistemului de educație (după cum au arătat Universitatea București, reprezentanți ai lumii academice și presa) sau că relativizează procesul de legiferare, dar în același timp scoate în afara jocului democratic două instituții vitale ale statului de drept: Parlamentul și Avocatul Poporului... Numai că această vastă operațiune în care un singur om se folosește de un întreg aparat de stat pentru a-și regla conturile personale lovește cu putere în sistemul democratic și în percepția care se va crea pe plan extern în legătură cu România.De ce? Două instituții pot interveni în acest moment pentru a pune ordine în haosul creat de premier, iar ele sunt Parlamentul și Avocatul Poporului. Conform legilor în vigoare, Avocatul Poporului este unicul organism care poate contesta la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență prin care Ponta încearcă să scape de urmările la care îl expune scandalul de plagiat, iar Parlamentul este singura instanță care poate numi sau revoca Avocatul Poporului. Or, experiența de până acum o miime de secundă ne-a demonstrat că Avocatul Poporului, prin Măria-Sa, Victor Ciorbea, nu crâcnește în fața celui care l-a pus și ulterior l-a menținut în funcție.Or, când Avocatul Poporului este unica entitate care poate cenzura, prin contestarea la Curtea Constituțională, acte normative emise de Guvern, devine limpede că arhitectura instituțională a țării este profund viciată, iar reglajele inter-instituționale nu funcționează. Pe de altă parte, e drept, nu Victor Ponta e cel chemat de Constituție să rezolve asemenea cangrenă, ci Parlamentul. Cum, însă, majoritatea parlamentară îi este favorabilă domniei sale, iară nu interesului național și coerenței instituționale, nu există șanse raționale ca Legislativul să cenzureze Avocatul Poporului atunci când Avocatul Poporului nu cenzurează Guvernul și rupe, filă după filă, Constituția României. Iată cum, bucată cu bucată, lanțul complicităților în favoarea unui individ fără scrupule se lungește la nesfârșit, făcând din Avocatul Poporului, dar și din Parlamentul României două sfere lipsite de cheag, de sens, de viață.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.