Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După co-președinți avem și co-premier. Afacerea din spatele lui Cazanciuc la UNPR

oprea ponta

Prima lovitură majoră pentru Victor Ponta și prin ricoșeu și pentru PNL. Acum e 100% că moțiunea inițiată de Opoziție nu va trece!

Prin trecerea intempestivă (în UNPR se spune că mișcarea e gândită de câteva luni) a ministrului Robert Cazanciuc în curtea UNPR, Gabriel Oprea devine co-premier. Practic premierul Victor Ponta a ales să cedeze din putere către naș pentru a fi apărat de DNA, dar și de proprii baroni.

Citește și: Premierul Gabriel Oprea

Prin acestă mișcare premierul și-a securizat poziția, UNPR câștigă încă un minister cheie (orice act normativ emis de guvern nu poate fi dat fără avizul ministrului Justiției), iar Cazanciuc poate fi păstrat în guvern deoarece nu mai aparține PSD și deci baronii nu îi mai pot cere capul.

”Baronii penali ai PSD, dar și liderii din conducerea centrală, care sunt cu un picior în pușcărie, sunt extrem de nervoși pentru că ministrul Justiției nu se implică în stoparea ofensivei fără precedent la adresa procurorilor și judecătorilor. Cazanciuc este chiar bănuit că tergiversează lucrurile. Așa s-a întâmplat, de pildă, în ultima ședință a Comisiei juridice a Camerei Deputaților, care a amânat cu o săptămână o decizie în privința celor 22 de modificări propuse de PSD la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Reprezentanții ministerului au susținut, cot la cot cu Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți, că este nevoie de timp pentru ca instituțiile implicate în sistemul de Justiție să poată analiza noile reglementări.

Vezi si: Gabriel Oprea, despre funcţia de premier: 'Poate să mi se propună şi funcţia de împărat'

Bănuind că Robert Cazanciuc face joc dublu, baronii i-au cerut lui Victor Ponta să scape de el, iar premierul i-a asigurat că o va face. Ieri, presa a fost invadată de zvonuri potrivit cărora viitorul ministru al Justiției va fi Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae. Ambele variante erau extrem de atrăgătoare pentru PSD-iștii care vor să pună definitiv cruce anticorupției. Ambii ar fi coagulat suficient sprijin în partid, iar cariera lui Robert Cazanciuc s-ar fi curmat brusc. Printr-o mutare- fulger însă, ministrul Justiției și-a salvat pielea, cu sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, care și-a declarat rapid sprijinul pentru el. Nu în mod direct, ci „pe surse”, în finalul unei știri publicate de Agerpres susține jurnalistul Silviu Sergiu într-un comentariu.

Asta l-a determinat pe premierul Victor Ponta să aibă o reacție foarte interesantă, în debutul ședinței de guvern de ieri: „Acum de când...tot timpul ați fost în coordonarea vicepremierului pentru siguranța națională, sunteți și mai eficient domnule ministru și mă bucură acest lucru”. Să vorbești despre eficiența lui Robert Cazanciuc, când tot PSD-ul îți cere capul său pentru ineficiență în protejarea acuzaților de corupților, înseamnă a vorbi despre funie în casa spânzuratului. Fără îndoială, declarația lui Victor Ponta, urmărit și el penal pentru corupție, a fost o ironie.

Vezi şi: Întâlnire de taină Klaus Iohannis - Gabriel Oprea / VIDEO

De acum înainte, funcția lui Robert Cazanciuc este securizată. O tentativă de schimbare a sa fără voia lui Gabriel Oprea ar genera o criză majoră în coaliția de guvernare, iar PSD ar risca să piardă puterea. Nimeni nu-și dorește acest lucru. Primirea în UNPR a lui Robert Cazanciuc îi consolidează vicepremierului Oprea poziția în coaliția de guvernare. De Ministerul Justiției depinde eventuala modificare prin ordonanță de urgență a legislației penale (care ar grăbi foarte mult blocarea Justiției), sau inițierea procedurilor de schimbare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, ambele chestiuni fiind pe agenda PSD. În ziua în care DNA l-a pus sub acuzare pe Victor Ponta, însă, Gabriel Oprea a declarat că UNPR a susținut mereu Justiția și o va face în continuare. Sigur, UNPR a votat în Parlament împotriva începerii urmăririi penale a premierului, pentru acuzația de conflict de interese. Cred că s-a întâmplat asta pentru a nu arunca în aer Coaliția.

Vezi şi: PSD își devorează ministrul Justiției: ‘Nu e de-al nostru’ / EXCLUSIV

Nu cred că Gabriel Oprea are motive să pună umărul la ofensiva anti-Justiție plănuită de PSD. Rolul său în interiorul Guvernului va crește, în condițiile în care premierul este extrem de vulnerabil din cauza acuzațiilor de corupție. Dacă se va ajunge în cele din urmă la demisia lui Ponta, Gabriel Oprea va ajunge premier interimar. PSD nu va putea să impună un alt șef al Guvernului, fără acceptul lui Klaus Iohannis. Președintele își dorește însă un premier PNL. Social-democrații vor trebui să accepte această situație, dacă vor dori să rămână la guvernare. Un cerc vicios, susține jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.