Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 'Dracula land', devenim țara urșilor ucigași - Fostul ministru al mediului cere ca și alte țări din UE să preia urși din România

urs violent

Tánczos Barna semnează o scrisoare deschisă adresată forurilor de mediu internaționale, în care afirmă că înființarea unor sanctuare și în celelalte state membre ale UE ar fi oportună. Demersul fostului ministru al mediului are în vedere intenția Ligii Italiene pentru Apărarea Animalelor și a Mediului de a trimite în România o ursoaică care a ucis o tânără de 17 ani în Italia.

Fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, invită organizațiile internaționale de mediu să sprijine proiectele de repopulare cu urs brun a habitatelor din țările unde specia a fost exterminată.

„Nu pot să fiu de acord cu faptul că ursul care, a ucis un tânăr ce făcea jogging pe un traseu de drumeții în nord-estul Italiei, să fie adus, la propunerea organizațiilor internaționale de mediu, în România, la sanctuarul de la Zărnești. În primul rând sanctuarul din România, care are 67 de hectare, este deja suprapopulat și statul face eforturi majore ca să poată crea condițiile necesare pentru urșii din România. Tocmai acum se derulează proiectul finanțat din fonduri europene prin care se dorește construirea unui complex de îngrijire a urșilor la Postăvaru, în județul Brașov, cu o suprafață de 60 de hectare și cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro, pentru o populație de urși de aproximativ 100 de exemplare. Aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot trăi în habitatul lor natural din România. Invităm organizațiile internaționale de mediu să sprijine proiectele de repopulare cu urs brun a habitatelor de unde specia a fost exterminată. Totodată, le solicităm sprijinul pentru ca urșii din România să fie relocați în state membre ale UE. Propun de asemenea acestor organizații înființarea unor sanctuare și în celelalte state membre ale UE, sanctuarul de la Zărnești, România, fiind un exemplu de bune practici și oricând putem veni cu un ajutor de know-how”, a declarat senatorul Tánczos Barna.

Fostul ministru s-a adresat ONG-urilor din Italia si organizațiilor internaționale de mediu printr-o scrisoare deschisă, pentru a le atrage atenția asupra necesității înființării sanctuarelor și luarea de măsuri de către alte statele membre UE în vederea rezolvării problemelor generate de atacurile urșilor după ce mai multe ONG-uri din Italia au anunțat ca intenționează sa reloce în Romania exemplarul de urs care a ucis anil acesta un turist în munții

„România poate sprijini în continuare repopularea habitatelor naturale din țările europene fără populație de urs brun și poate contribui, prin proiecte LIFE sau alte forme de colaborare, la restabilirea echilibrului ecologic în UE. Totodată, consider că urșii periculoși, cei care au atacat oameni, trebuie extrași imediat. După cum știți, și în cazul OUG nr. 81, acolo unde pericolul asupra omului este iminent, se poate trece peste etapele de alungare și relocare. Suprapopularea în anumite zone din România este o problemă și văd că aceasta apare și în alte zone ale Europei, în consecință Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce privește managementul carnivorelor mari”, a punctat senatorul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.