Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După emiterea celor trei ordine de ministru, proprietarii a 70% din amenajamentele silvice nu știu dacă vor putea recolta lemnul

lemn

Proprietarii a cel puţin 70% din amenajamentele silvice nu ştiu dacă vor putea recolta lemnul de pe aceste suprafeţe, după emiterea celor trei ordine de ministru de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor privind evaluarea amenajamentelor silvice şi revizuirea evaluării de mediu pentru acestea, conform unui comunicat remis vineri de Asociaţia Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn.

"Într-un final, în baza cererii înaintate pe baza legii informaţiilor publice, am obţinut (de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) cifrele care dau măsura blocajului iminent din piaţa lemnului. În România sunt înregistrate în acest moment 4.478 de amenajamente silvice - planuri complexe, multianuale, de administrare a fondului forestier, care stipulează ce tipuri de lucrări silvice trebuie efectuate pe suprafeţele respective. Dintre acestea, în jur de 3.150 de amenajamente silvice 'nu au parcurs/nu au finalizat procedura de evaluare de mediu.' Ambiguitatea din răspunsul Ministerului este amplificată de formulările diferite în cele trei OM (...), astfel încât pentru 70% din amenajamentele silvice din fondul forestier naţional nu se ştie în acest moment dacă sunt aplicabile sau nu, dacă trebuie revizuite sau nu. Pe scurt, nu se ştie dacă proprietarii vor putea sau nu să recolteze legal lemn de pe aceste suprafeţe, pentru necesarul de lemn de foc sau pentru prelucrare industrială", se menţionează în comunicat.

Asociaţia patronală arată că şi cu restul de aproape 1.400 de amenajamente sunt probleme, legate de posibila suprapunere a acestora pe arii protejate.

"Dar situaţia nu este cu mult mai clară pentru restul amenajamentelor. Din restul de aproape 1.400 de amenajamente legal aprobate prin ordin de ministru (sau în curs de aprobare), aproximativ 70% urmează să fie restricţionate pentru revizuirea evaluării de mediu, deoarece se suprapun parţial sau total cu arii naturale protejate de interes comunitar. Ministerul recunoaşte că nu ştie câte amenajamente se suprapun parţial sau total cu Situri Natura 2000, deşi încă din 2010 toate amenajamentele au hărţi în format digital GIS transmise către Minister în procedura de aprobare!", se precizează în comunicat.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn arată că doar 9 amenajamente silvice au obţinut în acest an avize de mediu cu evaluare adecvată de mediu şi raport de mediu.

"Din cele 306 amenajamente aflate în 2021 în procedură normală de reamenajare a pădurii, cu periodicitatea de 10 ani, doar 9 (nouă) amenajamente silvice din România au obţinut în mod cert un aviz de mediu cu evaluare adecvată de mediu şi raport de mediu. Toate celelalte vor intra în revizuire sau sunt blocate în aplicare complet", notează Prolemn.

Conform sursei, problema constă în cele trei ordine de ministru emise pentru evaluarea amenajamentelor silvice şi pentru revizuirea evaluării de mediu.

"Au trecut aproape doi ani de la iniţierea procedurii de infringement, iar Ministerul s-a hotărât, la presiunile Comisiei Europene, să taie pisica.

După aproape doi ani în care nu a făcut practic nimic pentru a rezolva problema, a fost luată o decizie în situaţie de criză: au fost emise Ordinele de Ministru 1945 (modificarea normelor de amenajare), 1946 (procedura de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice) şi 1947 (procedura de revizuire a evaluării de mediu). În toate dezbaterile, reprezentanţii sectorului au cerut Ministerului să facă o evaluare de impact în urma aplicării ordinelor menţionate în forma propusă de Minister, evaluare pe care Ministerul nu a prezentat-o niciodată", se menţionează în comunicat.

Liderul AIL-Prolemn, Cătălin Tobescu, a arătat că în acest context preţul la lemn a crescut exponenţial pe piaţa internă, iar cei care vor avea de suferit sunt persoanele care se încălzesc cu lemne şi întreaga industrie a lemnului.

"La licitaţiile principale de masă lemnoasă, preţurile au atins niveluri absurde, de 2,5 ori mai mari faţă de mediile multianuale. La răşinoase, spre exemplu, preţurile în Europa sunt de 100 de euro pentru buşteanul de gater, adus în fabrică. În România, preţurile au ajuns la medii de 120-140 de euro pentru lemnul pe picior, în pădure, din care doar un procent mediu de 65% va putea fi sortat ca buştean de gater. Aceste preţuri sunt un semnal de criză profundă, pe care clasa politică trebuie să îl ia în serios. Milioanele de oameni care se încălzesc cu lemne şi întreaga industrie aşteaptă dialog real, soluţii eficiente, măsuri aplicabile, cu evaluări de impact. Dacă acest deficit artificial de resursă se prelungeşte, se va răsfrânge în probleme sociale grave începând din 2022. Ministerul ignoră jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: în cazul unei implementări de corectare a unei directive europene, cum ar fi la noi evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice, corectarea se face pentru viitor, fără afectarea activităţilor economice. Nu există aplicare retroactivă. Nu directiva europeană ne impune aplicarea retroactivă, ci ordinele noastre de ministru", a declarat Cătălin Tobescu, citat în comunicat, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.