Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După lansarea TurkStream, Rusia pompează prin Ucraina doar gaze pentru Moldova și România

Agerpres
TurkStream

După ce a fost pus în funcțiune TurkStream, pomparea gazelor prin Ucraina spre Bulgaria, Turcia și alte țări din regiunea balcanica s-a oprit, a declarat șeful sistemului ucrainean de transport al gazelor.

Lansarea TurkStream, prin care gazul rusesc poate fi livrat către Balcani, ocolind Ucraina, va duce la reducerea veniturilor anuale ale țării, a declarat Serghei Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina, în timpul unei conferinte sustinute pe 9 ianuarie.

„Conform estimărilor noastre, este vorba despre aproximativ 450 de milioane de dolari pe an – nu putem spune ca este pierdere. Sunt venituri nerealizate”, a spus Makogon, citat de la Hromadske.ua.

Citește și: Putin și Erdogan au inaugurat gazoductul TurkStream care lasă R. Moldova fără venituri de un miliard

Cu o zi înainte, pe 8 ianuarie, la Istanbul a avut loc o ceremonie oficială de punere în funcțiune a gazoductului TurkStream, la care au luat parte președinții Rusiei, Turciei și Serbiei, precum și premierul Bulgariei. În același timp, pomparea fizică a gazului prin noua conductă a început mai devreme – Bulgaria a început să primească gaz prin noul gazoduct de la 1 ianuarie, iar Grecia și Macedonia de Nord de la 5 ianuarie.

Comentând lansarea TurkStream, Makogon a spus ca acesta este „un proiect fără semnificație economică, dar cu o componentă politică puternica”. În același timp, el a menționat că, dupa punerea în funcțiune a noii conducte de gaz, tranzitul gazelor rusești către Ucraina va scădea în 2020 cu 15 miliarde de metri cubi.

„Tranzitul de gaze prin Ucraina în direcția Balcanilor de la 1 ianuarie se realizează numai pentru nevoile României și Moldovei. Bulgaria, Turcia și alte țări din această regiune nu mai primesc gaze prin Ucraina ”, a scris Makogon pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.