Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Laura Codruța Kovesi, și adjunctul ei SFIDEAZĂ Parlamentul: Gestul făcut de procurorul Marius Iacob și care a stârnit o REVOLTĂ

luju.ro
bufnite kovesi marius iacob

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Viorel Salan, consideră că trebuie legiferată situaţia în care persoane invitate la audieri în cadrul comisiilor parlamentare de anchetă refuză să se prezinte.

"E o problemă şi trebuie legiferată, pentru că este forul legislativ al ţării. Să ne nesocoteşti, să nu te prezinţi în faţa acestei comisii este o problemă. Am făcut deja demersurile de rigoare, dar nu neapărat pentru această comisie, ci în general pentru comisiile speciale care se constituie în Parlament. Am solicitat atât Institutului de Studii Juridice din cadrul Academiei Române, care să ne facă un studiu cu privire la un eventual act normativ prin care să se instituie obligativitatea prezentării persoanelor chemate la audieri. (...) Căutăm să vedem cum au rezolvat şi cum rezolvă această problemă celelalte ţări membre UE", a afirmat Salan marţi, după şedinţa comisiei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Este pe făraș! RUPTURĂ între conducere și jucătorul de AUR al lui Gigi Becali

El a precizat că la audierile de marţi s-au prezentat cinci din şapte persoane invitate la audieri. Printre cei care nu s-au prezentat se află şi Marius Iacob, procuror-sef adjunct la DNA.

"Avem şi persoane care nu ne-au comunicat în niciun fel, dar sunt şi persoane care au confirmat că nu se prezintă. În acest sens, vom respecta ad literam prevederile regulamentului comisiei, dar şi Hotărârea Parlamentului 67/2006, care ne spune să informăm şefii instituţiilor respective ca să ia măsurile legale. Este vorba de procurorul general adjunct de la DNA, Marius Iacob. (...) Aşteptăm un răspuns concludent în acest sens, pentru că era una dintre persoanele care puteau să ne pună la dispoziţie o serie de date cu privire la activităţile desfăşurate. (...) Ne-a transmis un mail prin care ne comunică anumite elemente şi în care spune că domnia sa consideră că acelea sunt toate aspectele pe care noi trebuie să le cunoaştem. Eu vorbesc de obligativitatea prezentării în faţa comisiei, pentru că solicitarea noastră a fost de prezentare în faţa comisiilor (...), nicidecum de trimitere a unor elemente prin diferite forme de comunicare", a adăugat Salan.

Citește și: Mutare de proporții! Se vor lansa două noi posturi în România

Preşedintele comisiei a menţionat că sunt şi alte persoane care au refuzat să vină la audieri: judecătorul Cristian Danileţ şi fostul ministru al justiţiei Monica Macovei.

Salan a mai spus că printre cei audiaţi marţi s-au aflat directorul general al Administraţiei Naţionale Penitenciarelor, Marian Dobrică, doi foşti directori ai ANP şi doi membri ai comisiilor de inventariere a arhivei SIPA.

Citește și: ATENȚIE, patroni! Din aprilie, inspectorii muncii încep CONTROALELE! Ce verifică

"Ne-am propus să cunoaştem de la foştii şi actualul preşedinte al ANP activităţile pe care le-au desfăşurat domniile lor în cadrul comisiilor de inventariere, dar şi în calitatea de şefi de instituţii. (...) Ne-a interesat dacă aceştia în calitate de şefi de instituţii au luat toate măsurile legale, începând de la măsuri procedurale de protejare a arhivei, dar şi documentele pe care le-au avizat. (...) Pentru membrii comisiilor de inventariere ne-a interesat activitatea efectivă (...) şi, spre surpriza noastră, multe dintre activităţile procedurale nu s-au cam desfăşurat - instruirea comisiilor, dar şi documentele juridice pe care trebuiau să le întocmească. (...) Suntem în perioada de a verifica o serie de activităţi care trebuiau luate procedural înainte de desfiinţarea arhivei sau pentru predarea ei. (...) Vom continua audierea persoanelor care au avut legătură cu arhiva", a explicat Salan.

Citește și: Cheltuieli URIAŞE la Primăria Capitalei: Pe ce se duc banii bucureştenilor-buget FABULOS cheltuit doar pe salarii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.