Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După manifestaţiile violente împotriva creşterii preţului carburanţilor, președintele Perului anunță o interdicţie de circulaţie la Lima

cnn.com
proteste Peru

Preşedintele peruan Pedro Castillo a anunţat pentru marţi o interdicţie de circulaţie la Lima, capitala ţării, şi în oraşul portuar vecin Callao, după manifestaţii violente ale transportatorilor împotriva creşterilor de preţ la carburanţi, transmite AFP.

Interdicţia va fi în vigoare până marţi la miezul nopţii în urma 'faptelor de violenţă pe care anumite grupuri au vrut să le provoace' şi pentru a restabili 'pacea şi ordinea', a anunţat luni seară Castillo într-o declaraţie televizată.

În mai multe regiuni din Peru au izbucnit luni ciocniri între manifestanţi şi poliţie în timpul unei greve a transportatorilor, primul conflict social cu care se confruntă preşedintele de stânga de la alegerea sa în iulie 2021, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile, care au provocat blocaje rutiere şi suspendarea cursurilor în şcoli în mai multe regiuni, au fost declanşate de creşterea preţului carburanţilor şi a taxelor rutiere, precum şi a preţurilor la alimente. S-au înregistrat de asemenea scene de jaf din magazine.

'Lansez un apel la calm, la linişte. Protestele sociale sunt un drept constituţional, dar el trebuie exercitat cu respectarea legii', a subliniat preşedintele Castillo.

Guvernul său a eliminat săptămâna trecută un impozit pe carburanţi, într-o încercare de calmare a situaţiei.

Înaintea alegerii lui Castillo, ţara a fost zguduită de crize ministeriale repetate şi a fost condusă de patru guverne în opt luni. Preşedintele însuşi a supravieţuit la sfârşitul lui martie unei proceduri de demitere declanşate de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.