Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După NATO și UE îi refuză pe ucraineni: NU va fi impusă zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, Nu vrem al III-lea Război Mondial

Inquam Photos / Octav Ganea
Charles Michel

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reafirmat, duminică, opoziţia fermă faţă de impunerea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că ar apărea riscul izbucnirii unui război mondial.

"O astfel de acţiune, în circumstanţele actuale, ar fi considerată drept o intrare a NATO în război, fiind, deci, un risc de izbucnire a celui de-al III-lea Război Mondial", a afirmat Charles Michel, într-un interviu acordat postului France Inter.

Întrebat dacă ar trebui luată în serios ameninţarea nucleară proferată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Charles Michel a răspuns: "Eu cred că toate ameninţările trebuie luate în serios". Totuşi, preşedintele Consiliului European a cerut protejarea valorilor europene pentru care optează Kievul. "Trebuie să tratăm foarte serios ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, este nevoie de protejarea valorilor pe care Ucraina le-a ales", a subliniat el.

Charles Michel a respins ideea conform căreia sancţiunile masive impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei ar fi un fel de război. "Noi utilizăm instrumentele pe care le avem la dispoziţie. Au fost impuse aceste sancţiuni pentru a face rău regimului, pentru a limita cât mai mult posibil poziţia sa", a argumentat Charles Michel. În urmă cu câteva zile, Charles Michel a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi "un pas prea departe".

Şi senatorul republican american Marco Rubio, membru al Comisiei senatoriale pentru Informaţii, a avertizat că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar genera al III-lea Război Mondial. "Oamenii trebuie să înţeleagă bine ce înseamnă o zonă de interdicţie aeriană. Nu este o regulă pe care o impui şi pe care ar trebui să o respecte toată lumea. Este intenţia de a doborî avioane ale Federaţiei Ruse", a afirmat duminică Marco Rubio, citat de CNN şi de BBC News. Iar senatorul democrat american Christopher Murphy a apreciat că nu ar fi în interesul Statelor Unite sau al ţărilor europene să instituie o astfel de zonă de securitate aeriană. "Acest lucru ar însemna ca cele mai mari superputeri nucleare din lume să intre în război direct una cu cealaltă", a atras atenţia Christopher Murphy.

Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. "A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a argumentat că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un "război total în Europa".

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina. Într-un interviu acordat postului ZDF, Olaf Scholz a insistat că NATO nu trebuie să ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia. "Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore. De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar", a subliniat Olaf Scholz.

Însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur decizia Alianţei Nord-Atlantice de a nu institui zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, susţinând că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară "libertatea Europei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.