Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După o viață în afara legii, un celebru cap mafiot a devenit colaborator al justiției: Mocnește un adevărat scandal în mafia din Napoli

Facebook
Fancesco Schiavone

Unul dintre cei mai celebri capi mafioţi italieni, Francesco ”Sandokan” Schiavone, a devenit un colaborator al justiţiei, după 26 de ani de închisoare, declară vineri surse judiciare AFP.

Francesco Schiavone, care a fost capul clanului Casalesi, cu baza la Casal di Principe, în apropiere de Napoli, reputat drept cel mai puternic al mafiei napolitane - Camorra -, era considerat unul dintre cei mai bogaţi şi mai cruzi criminali din Europa până la arestrarea acestuia, în 1998.

El a fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pe viaţă, în urma procesului ”Spartacus”, al 36 de membri ai clanului Casalesi.

Decizia sa de a ccolabora cu justiţia constituie una dintre numeroasele ”lovituri dure aplicate Camorra şi crimei organizate”, s-a felicitat preşedinta Comisiei parlamerntare antimafia Chiara Colosimo.

Francesco Schiavone şi membri Casalesi au fost implicaţi în reglări de conturi brutale între clanuri care luptau pentru controlul asal di Principe în perioada 1980-1990, şi a traficului de droguri.

Cruzimea Casalesi şi puterea lor economică şi politică a fost devăluită în ”Gomorra”, o carte de succes a lui Robert Saviano, care a fost ecranizată apoi într-un film şi un serial.

MAI MULŢI MEMBRI ”CĂIŢI”

Scriitorul şi-a exprimat scepticimul, vineri, faţă de posibilitatea unei colaborări reale a lui Francesco Schiavone cu justiţia împotriva crimnei organizate.

”Va reuşi el, oare, să o facă fără să dezvăluie unde se află banii Camorra şi fără să demonstreze adevăratele legături cu politica şi lumea afacerilor?”, se întreabă pe Instagram Saviano.

Mai mulţi membri ai familiei lui Francesco Schiavone au decis, în trecut, să colaboreze cu justiţia, devenind ”pentiti” (căiţi).

Vărul său, Carmine Schiavone, a început să o facă în anii '90 şi a dezvăluit, între altele, cum mafia deversa pe câmpuri, în puţuri şi lacuri din regiune deşeuri toxice suspectate că se aflau la originea unei creşteri a numărului cancerelor în rândul populaţiei locale.

Doi dintre fiii încarceraţi ai lui Sandokan, Nicola şi Walter, au început să colaboreze cu justiţia în 2018 şi, respectiv, în 2021.

Sandokan a fost transferat recent dintr-o închisoare din nordul Italiei în Închisoarea din L'Aquila, unde a fost încarcerat naşul sicilian Matteo Messina Denaro înainte să moară, anul trecut.

Unele publicaţii scriu că zvonuri cu privire la boala acestuia, menite să explice mutarea în această închisoare, sunt doar o înşelătorie menită să ascundă un transfer legat de colaborarea cu justiţia.

Francesco Schiavone a fost numit ”Sandokan” din cauza vagii sale asemănări cu actorul care care a dat viaţă eroului cu acest nume, un pirat, într-un serial televizat popular din anii "70.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.