Fracturile suferite în timpul unor accidente sunt dureroase și lasă sechele, nu doar asupra zonei unde au intervenit, ci și asupra aparatului locomotor.
Imediat după ce aparatul ghipsat a fost îndepărtat, se remarcă un deficit major de mobilitate la nivelul articulațiilor vecine, umflătură, precum și o sensibilitate foarte mare în zona respectivă. Din cauza imobilizării impuse, în jur de 3-4 săptămâni, se înregistrează și o pierdere semnificativă a masei musculare.
Kinetoterapia determină recâștigarea mobilității articulare, a forței musculare și controlul asupra zonei imobilizate. Fără recuperare medicală, zona în care a intervenit fractura poate rămâne cu sechele, precum imobilitatea articulației, pierderea masei musculare, sechele ale nervilor periferici.
Când trebuie începută recuperarea medicală
Specialiștii recomandă începerea kinetoterapiei imediat după ce a fost îndepărtat aparatul ghipsat. Pentru a limita pierderile musculare asupra întreg aparatului locomotor, ideal ar fi ca recuperarea medicală, în special kinetoterapia să înceapă imediat după punerea în contenție a zonei fracturate. Dincolo de zona imobilizată, restul corpului poate fi implicat în activități pentru a menține cât mai bine statusul funcțional. În cazul persoanelor active, acest lucru ajută deoarece își păstrează o formă fizică bună și pot începe procesul de recuperare în condiții optime.
Cât durează recuperarea ortopedică
Durata de recuperare post fractură va varia în funcție de osul asupra căruia s-a produs fractura, amploarea acesteia și vârsta pacientului. Un termen orientativ este între una și patru luni. Sechelele articulare reprezintă unele dintre cele mai dificile puncte ale recuperării deoarece acestea sunt profund afectate de suspendarea activității. Pacienții sunt deranjați de durere, motiv pentru care evită efectuarea mișcării. De aceea, începerea ședințelor de kinetoterapie este atât de necesară.
Ce soluții avem
În Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon se efectuează orice tip de recuperare medicală, după orice tip de operații, nu doar ortopedice. Acest centru medical este cunoscut pentru cele mai bune recultate dovedite în recuperare medicală, care conține planuri de tratament atât din specialitatea de kinetoterapie, cât și de fizioterapie, masaj terapeutic, dar și multe alte tratamente ce nu țin exclusiv de aparatul locomotor.
Cu cât recuperarea după intervenția chirurgicală începe mai repede, cu atât șansele de recuperare cresc. Spitalul Sfântul Sava deține, începând de anul trecut, o secție specializată, cu 18 paturi, în monitorizarea permanentă a funcțiilor vitale ale pacienților, în regim ATI. Așadar, aici pot fi internați pacienții chiar și la 48 de ore după o intervenție chirurgicală, asupra cărora pot fi demarate procedurile de recuperare medicală pasivă, la pat, cu echipamente de ultimă generație, care nu presupun niciun fel de efort din partea pacientului. Aceste echipamente inovative se găsesc doar în Spitalul Sfântul Sava sau într-un număr extrem de restrâns, 1-2 alte spitale din țară.
Spitalul Sfântul Sava a preluat modelul de recuperare medicală timpurie, practicat în marile clinici din străinătate, unde recuperarea pacienților începe chiar de la terapie intensivă.
La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea medicală se face cu internare în saloane cu 2 sau 3 paturi. Fiecare salon este conectat la instalația de oxigen, are baie proprie, adaptată nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii și este supravegheat video din camerele de gardă, astfel încât în orice moment, pacienții aflați în dificultate sau care au nevoie de ajutor, să fie observați și sprijiniți imediat.
Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:
0724.021.090 | 0724.338.881
contact@spitalulsfantulsava.ro
https://spitalulsfantulsava.ro/
https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/
https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/
https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/