Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După pierderi de zeci de miliarde de dolari, Băncile Centrale limitează rezervele criptografice ale băncilor

Kriptomat
criptomonede

Noul standard limitează rezervele criptografice ale băncilor la 2% până în 2025 și intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Un standard global pentru expunerea băncilor la activele cripto a fost aprobat de Grupul guvernatorilor și șefilor de supraveghere a băncilor centrale (GHOS) ai Băncii Reglementelor Internaționale (BRI). Standardul, care stabilește o limită de 2% pentru rezervele cripto în rândul băncilor, trebuie să fie implementat la 1 ianuarie 2025, potrivit unui anunț oficial din 16 decembrie, conform cointelegraph.com.

Raportul, denumit „Tratamentul prudențial al expunerilor la criptoasset ”, introduce structura standard finală pentru bănci în ceea ce privește expunerea la activele digitale, inclusiv activele tradiționale tonificate, monedele stabile și criptomonedele fără suport, precum și feedbackul de la părțile interesate colectat în cadrul unei consultări lansate în iunie. Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară a remarcat că raportul va fi în curând încorporat ca un nou capitol în cadrul consolidat de la Basel.

Anunțul BIS subliniază că expunerea directă a sistemului bancar global la activele digitale rămâne relativ scăzută, dar evoluțiile recente au subliniat „importanța de a avea un cadru minim puternic pentru băncile active la nivel internațional pentru a reduce riscurile”. De asemenea, a mai spus:

„Criptoactivele și monedele stabile nesuportate cu mecanisme de stabilizare ineficiente vor fi supuse unui tratament prudențial conservator. Standardul va oferi un cadru de reglementare global robust și prudent pentru expunerile băncilor active la nivel internațional la criptoactive, care promovează inovația responsabilă, păstrând în același timp stabilitatea financiară”.

Pablo Hernández de Cos, președintele Comitetului de la Basel și guvernatorul Băncii Spaniei, a menționat despre standard:

„Standardul Comitetului privind criptoactivele este un alt exemplu al angajamentului, dorinței și capacității noastre de a acționa într-un mod coordonat la nivel global pentru a atenua riscurile emergente de stabilitate financiară. Programul de lucru al Comitetului pentru 2023-2024, aprobat astăzi de GHOS, urmărește să consolideze și mai mult reglementarea, supravegherea și practicile băncilor din întreaga lume. În special, se concentrează pe riscurile emergente, digitalizarea, riscurile financiare legate de climă și monitorizarea și implementarea Basel III."

BIS a dezvăluit în septembrie rezultatele pilotului său multi-jurisdicțional privind moneda digitală a băncii centrale (CBDC), în urma unei etape de testare de o lună care a permis tranzacții transfrontaliere în valoare de 22 de milioane de dolari. Programul pilot a implicat băncile centrale din Hong Kong, Thailanda, China și Emiratele Arabe Unite, precum și 20 de bănci comerciale din acele regiuni. Potrivit unui raport al BIS publicat în iunie, aproximativ 90% dintre băncile centrale iau în considerare adoptarea CBDC-urilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.