Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După radarul african, urmează cel european

ziaristii.com
iohannis rares

Toată lumea bună a popularilor europeni s-a adunat la București, în speranța că reînnoirea candidaturii actualei șefe a Comisiei Europene pentru un nou mandat, împreună cu numărul mare de oficiali de rang înalt prezenți la șezătoarea de la Romexpo, vor mobiliza românii la vot pentru lista comună PSD-PNL din 9 iunie, împotriva forțelor populiste care au speriat establishmentul bătrânului continent. Iată că, după ce România a fost pusă pe radarul african, în melodioasele acorduri ale Hakuna Matata, țara noastră ajunge pe încă un radar, cel puțin la fel de important.

Din păcate, evenimentul ar putea beneficia și un greu de înțeles protest al AUR - de ce ar manifesta un partid la un congres al unui alt grup politic? - însă ceea ce presa noastră va reține de la cinstita adunare este un alt aspect, cu adevărat relevant. Mai precis, discursul anunțat pentru mâine al Cancelarului austriac, a fost prefigurat de Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker: „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și să nu-l acoperim”. Astfel, manifestul de susținere a României pentru liberalizarea transportului rutier ar putea fi umbrit. În paralel, o altă lovitură de imagine pentru organizatori este ridiculizarea, de către experții de la Bruxelles, a pseudo-programului prezidențial a cărui elaborare a durat 9 ani, intitulat solemn și vizionar, „România Educată”.
Raportul "Reforma învăţământului preuniversitar în România: consolidarea sistemelor de guvernanţă, de evaluare şi de sprijin", prezentat ieri de Direcţia Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene, relevă că performanţele şcolare ale elevilor sunt printre cele mai scăzute din UE. O mare parte dintre elevii români nu au competenţe de bază, ratele de abandon şcolar sunt ridicate, iar disparităţile dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din mediul rural şi cele din mediul urban sunt în creştere. Ciudată concluzie, dacă ne gândim la câți posesori de doctorate are PNL...

Cel mai probabil, singurul semnal pozitiv al consfătuirii organizate de „urmașii Brătienilor” la pavilionul expozițional va rămâne aprecierea publică de care a beneficiat prim-vicepreședintele liberal din partea președintelui PPE: „Subliniez că, pentru alegerile europarlamentare, PNL are o listă puternică de candidați: Vreau să-l menționez pe Rareș Bogdan, care este și liderul delegației României din Parlamentul European. Când interesele României sunt afectate, el ridică mâna și apără interesele României.” Indiferent de simpatiile sau antipatiile pentru fostul realizator tv, declarația lui Manfred Weber confirmă că Rareș Bogdan este o voce relevantă, semn al experienței de jurnalist, dar și al lecturilor prin care își surclasează majoritatea actualilor colegi din conducerea fostului FSN.

Totuși, după cele două zile de paralizare suplimentară a traficului bucureștean, pe lângă cea asigurată în mod constant de actualul edil susținut de PNL, în Capitala de pe Dâmbovița vor rămâne problemele candidaturilor la primării, discuțiile pe marginea ordonanței de comasare a alegerilor și oficializare a transferurilor între partide, clivajul social întreținut de o geacă roșie în ultimii 10 ani, inflația și sărăcia, disparitățile regionale și miliardele de plătit pe vaccinuri nefolosite sau ca despăgubiri pentru Roșia Montană. Iar din păcate, realitatea prezenței acestor teme nu face decât să alimenteze tocmai gălăgioasele și agresivele discursuri, pentru temperarea și descurajarea cărora s-a organizat congresul. Nicolae Iorga spunea că „temnița cea mai de temut e aceea în care te simți mai bine.” Din păcate, această ignorantă autosuficiență în lupta cu pericolul real populismului a transformat liderii politici, din vindecători ai societății în factori de încurajare involuntară a extremismelor de tot felul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.