Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durere în piept, tuse și extenuare? Ce boală ascund și cum se tratează

Radu Pop
Sanador
ct sanador

Durerile în zona pieptului, tusea seacă sau cu secreții, febra, frisoanele, grețurile, vărsăturile sau oboseala extremă pot semnala prezența unei boli grave, precum o pneumonie. Boala poate să apară la orice vârstă, iar netratată poate evolua către complicații severe, cum ar fi abcesul pulmonar sau insuficiența respiratorie acută.

În cazul vârstnicilor, simptomatologia poate fi atipică, manifestându-se doar prin vărsături și oboseală extremă, asociate uneori cu tuse și febră. La sugari, tabloul clinic poate include o colorație albăstruie a pielii și a buzelor, dar și o respirație accelerată. Pentru un diagnostic corect și pentru a evita complicațiile, un consult de specialitate este esențial.

În funcție de agentul infecțios care le provoacă, pneumoniile pot fi bacteriene, virale, fungice, parazitare, de aspirație și congenitale. O pneumonie cu pneumococ sau cu alte bacterii poate apărea direct sau după o răceală sau gripă. La copiii mici, virusul sincițial respirator este o cauza frecventă a pneumoniei.

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist pe baza semnelor și simptomelor, discuției detaliate cu pacientul (anamneza) și rezultatelor analizelor medicale. În cazul unei suspiciuni de pneumonie, medicul poate recomanda realizarea unei radiografii pulmonare și monitorizarea nivelului de oxigen din plămâni prin pulsoximetrie.

În situația unui pacient în vârstă sau care prezintă simptome severe de pneumonie, medicul poate indica și investigații suplimentare, cum ar fi testul de gazometrie pentru măsurarea nivelului de gaze din sânge, culturi de spută și sânge pentru identificarea agentului infecțios responsabil de pneumonie, chiar și o bronhoscopie ori o examinare CT.

Tratamentul pneumoniei depinde de tipul și de gravitatea acesteia, dar și de afecțiunile asociate ale pacientului. Antibioticele reprezintă principala opțiune în combaterea pneumoniei, cu posibilitatea alegerii unui antibiotic empiric atunci când identificarea exactă a germenilor este dificilă. În cazul pneumoniilor virale, sunt prescrise medicamentele antivirale, deoarece antibioticele nu sunt eficiente, folosirea acestora fiind rezervată doar cazurilor în care apar suprainfecții bacteriene.

La SANADOR, pacienții cu pneumonie au acces la consulturi de pneumologie sau pneumologie pediatrică, asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Pentru un diagnostic corect și stabilirea tratamentului corespunzător, pacienții care aleg serviciile SANADOR beneficiază de analize și investigații imagistice specifice, efectuate cu ajutorul unor echipamente medicale performante. Tratamentul recomandat este întotdeauna personalizat, adaptat vârstei, ținându-se cont de toate particularitățile pacientului. În cazurile severe, în care internarea în spital este necesară, echipa medicală a Spitalului Clinic SANADOR va acorda pacientului cele mai bune îngrijiri, astfel încât recuperarea să fie cât mai rapidă, iar complicațiile să fie evitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.