Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec total în negocierile privind criza internă din Macedonia

Hahn Macedonia

Uniunea Europeană este "foarte decepţionată" de comportamentul anumitor părţi în negocierile menite să rezolve profunda criză politică ce zguduie Macedonia şi care s-au dovedit lipsite de succes, a afirmat miercuri comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, citat de AFP. 

"Niciun acord pentru moment în urma negocierilor pe tema fostei republici iugoslave a Macedoniei", şi-a exprimat regretul comisarul european într-un mesaj pe Twitter. "Sunt foarte decepţionat de lipsa de responsabilitate şi de leadership a unora", a adăugat el, fără să ofere alte detalii. 

Liderii macedoneni au căzut de acord în privinţa organizării de alegeri legislative anticipate înainte de sfârşitul lui aprilie 2016, cu doi ani înainte de încheierea mandatului actualului parlament de la Skopje. 

Negocierile organizate la Bruxelles, la care au participat principalii lideri ai ţării, trebuiau să rezolve detaliile cu privire la scrutin, precum şi la o serie de reforme absolut necesare. 

"UE îndeamnă toate părţile - în interesul ţării lor şi al cetăţenilor acesteia - să găsească un compromis politic viabil, fără întârziere", a precizat UE într-un comunicat la sfârşitul negocierilor. 

Această ţară cu 2,1 milioane de locuitori, în majoritate slavi, iar un sfert albanezi, este pradă de la precedentele alegeri, din aprilie 2014, unei grave crize politice. 

Opoziţia de stânga refuză să participe la lucrările parlamentului şi acuză puterea conservatoare de corupţie, în timp ce guvernul lansează acuzaţii de "spionaj" la adresa adversarilor săi. 

De asemenea, opoziţia îl acuză pe premier de corupţie, derivă autoritară şi că a pus sub ascultare 20.000 de persoane, printre care oameni politici, jurnalişti şi lideri ai confesiunilor religioase. 

Nikola Gruevski, la putere în ultimii nouă ani, a câştigat detaşat alegerile anticipate din aprilie 2014, organizate la solicitarea opoziţiei. 

Candidată de zece ani la aderarea la UE şi NATO, Macedonia nu a înregistrat progrese în aceste dosare, şi din cauza opoziţiei Atenei care neagă vecinilor săi dreptul de a utiliza numele Macedonia, pe care îl consideră că aparţine istoriei Greciei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.