Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echipa economică a președintelui turc îl însoțește pe Erdogan în timpul întâlnirii sale cu Putin la Soci

erdogan putin erdogan

Cei mai importanţi responsabili pentru politicile economice ale Turciei au luni întâlniri cu omologi din Rusia, însoţindu-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care vine la Soci pentru a discuta cu Vladimir Putin în special despre exporturile de cereale pe Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Un oficial turc care a solicitat anonimatul a declarat pentru agenţia Reuters că ministrul de finanţe Mehmet Simsek şi Hafize Gaye Erkan, guvernatoarea băncii centrale, vor participa la întâlniri în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, unde Erdogan se întâlneşte cu Putin, conform news.ro

Simsek şi Erkan au fost numiţi în funcţie în iunie, după realegerea lui Erdogan pentru un nou mandat prezidenţial, având ca sarcină întoarcerea la politici economice mai corecte decât cele practicate anterior în context electoral şi care au dus la o înrăutăţire a sănătăţii economice a Turciei.

Deplasarea celor doi oficiali din domeniul economic nu fusese anunţată anterior şi nu este clar cu ce responsabili ruşi se vor întâlni şi ce vor discuta, menţionează Reuters.

Erdogan vrea să-l convingă pe Putin să revină la acordul care permitea exportul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, o înţelegere pe care Ankara a mediat-o anul trecut împreună cu ONU şi care a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale, dar din care Moscova s-a retras în iulie.

Turcia, membră NATO, are legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. S-a opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi a avansat în cooperarea sa economică cu Rusia de la invazia de la începutul anului trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuţiile lui Putin cu Erdogan vor avea loc la prânz, ora Moscovei (şi a României).

"NOI JUCĂM UN ROL PRINCIPAL AICI"

"Noi jucăm un rol principal aici", a declarat Akif Cagatay Kilic, principalul consilier de politică externă şi de securitate al lui Erdogan, referindu-se la încercarea Ankarei de a convinge Rusia să se întoarcă la Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră. "Suntem precauţi, dar sperăm să obţinem un succes", a declarat oficialul într-un interviu acordat postului de televiziune Haber.

Putin a declarat că Rusia ar putea reveni în acordul privind cerealele dacă Occidentul îndeplineşte condiţiile unui memorandum separat convenit cu Naţiunile Unite, menit să faciliteze exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte. Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul propriu-zis al sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările îi împiedică livrările.

Înaintea discuţiilor cu Erdogan, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat un nou atac aerian peste noapte asupra portului Izmail, unul dintre principalele porturi ucrainene de la Dunăre prin care Ucraina mai poate exporta cereale. Ucrainenii au spus că o dronă a explodat pe teritoriul României, ceea ce Bucureştiul a negat.

CE VREA MOSCOVA

Una dintre principalele solicitări ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reintegrată în sistemul internaţional de plăţi SWIFT, de la care UE a deconectat-o în iunie 2022, ca parte a sancţiunilor de amploare impuse ca răspuns la invazie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă că principiile care erau stabilite în acordul pentru cereale nu au fost puse în aplicare data trecută, fără a preciza despre ce este vorba.

Erdogan, la rândul său, a transmis că promisiunile făcute Rusiei trebuie să fie puse în aplicare.

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră de când şi-a invadat vecinul ucrainean şi a ameninţat că va trata toate navele ca potenţiale ţinte militare după ce s-a retras din acordul susţinut de ONU. Ca răspuns, Ucraina a anunţat crearea unilaterală a unui "coridor umanitar" de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, care trece prin apropiere de România şi Bulgaria. Duminică, o a treia navă, Anna-Theresa, sub pavilion liberian, a ieşit din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor folosindu-se de acest coridor.

Rusia va discuta, de asemenea, în întâlnirile cu oficialii turci despre o iniţiativă a lui Putin de a furniza până la 1 milion de tone de cereale ruseşti Turciei la preţuri reduse pentru procesarea lor ulterioară în fabricile turceşti şi expedierea către ţările care au cel mai mult nevoie de ele.

Pentru Rusia, Erdogan este un broker cheie - şi unul respectat personal de Putin. Aceasta este prima lor întâlnire personală din octombrie anul trecut.

Înaintea întâlnirii de luni, preţurile la grâu din SUA au închis vineri în scădere, deoarece pieţele au pus în balanţă stocurile globale reduse cu perspectiva unei producţii mari de grâu rusesc şi cu eforturile de reînnoire a acordului, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.