Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecologiștii atrag atenția: zeci de ulii, vulturi și alte păsări de pradă protejate sunt împușcate, otrăvite sau prinse ilegal în Anglia

fauna.mariancazacu.ro
uliu

Zeci de ulii, vulturi și alte păsări de pradă protejate sunt împușcate, otrăvite sau prinse ilegal în Marea Britanie, au declarat ecologiștii. Cele mai grave fapte au loc în Dorset și Norfolk, potrivit unui raport al RSPB, citat de Sky News.

Zeci de păsări de pradă au fost „împușcate, otrăvite sau prinse ilegal” în Marea Britanie anul trecut, arată un raport al RSPB. În Dorset și Norfolk ar avea loc cele mai grave fapte ceea ce privește infracțiunile legate de păsările de pradă, potrivit raportului al RSPB. Unul dintre cazuri a implicat un vultur cu coadă albă, o specie rară care este de pe cale de dispariție, conform Mediafax.

Raportul anual al RSPB privind criminalitatea aviară a constatat că în 2021 au existat 108 incidente confirmate de persecutare a păsărilor de pradă în Marea Britanie, dintre care 80 în Anglia - al doilea cel mai mare număr anual pentru această țară, după o creștere bruscă a numărului de cazuri în 2020.

Incidentele confirmate au inclus 41 de împușcături sau tentative de împușcături, 32 de otrăviri și 18 incidente de prindere în capcane.

În total, 91 de păsări de pradă au fost afectate, inclusiv 50 de ulii, 16 vulturi roșii, șapte peregrini și trei acvile, precum și un uliu, un vultur cu coadă albă, un vultur auriu, două vrăbii și mai multe bufnițe diferite.

RSPB a avertizat că totalurile anuale din raport reprezintă doar vârful icebergului și că multe ucideri de păsări de pradă nu sunt detectate și nu sunt raportate.

Toate păsările de pradă sunt protejate prin lege, dar ele pot fi expuse riscului de persecutare ilegală, inclusiv din partea unor persoane implicate în vânătoarea de păsări de pradă, care le consideră o amenințare pentru fazani, potârnichi sau cocoși de câmp împușcați pentru sport, a declarat organizația caritabilă.

Norfolk și Dorset - două zone de câmpie dominate de împușcarea fazanilor și a potârnichilor - au înregistrat cel mai mare număr de incidente:13 și, respectiv, 12.

Raportul „Bird Crime 2021” a avertizat, de asemenea, că a existat o creștere a detectării otravei pentru șobolani „brodifacoum” la păsările de pradă la niveluri mult peste cele letale, sugerând că substanța chimică este folosită în mod abuziv pentru a viza în mod deliberat păsările, dar reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru animalele sălbatice, animalele de companie și mediu.

Un vultur cu coadă albă rar, care face parte dintr-un program pe Insula Wight pentru a readuce în Anglia păsările de pradă odinioară dispărute, a fost descoperit în Dorset cu o doză de șapte ori mai mare decât doza letală de brodifacoum, a declarat RSPB.

Mark Thomas, șeful RSPB pentru investigații în Marea Britanie, a declarat: „Datele din acest raport arată în mod clar că persecutarea păsărilor răpitoare rămâne la un nivel ridicat și susținut, în special în Anglia, cu peste două treimi din incidente legate de terenurile gestionate pentru vânătoarea de păsări de vânat”.

El a adăugat: „Împușcarea, prinderea și otrăvirea ilegală a păsărilor de pradă nu-și au locul în societatea modernă. Într-o situație de urgență în ceea ce privește natura și clima, distrugerea deliberată a speciilor protejate pentru câștiguri financiare este complet devastatoare și inacceptabilă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.