Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia franceză a depăşit estimările în trimestrul doi din 2021

Motion Array
Franta steag

Franţa, a doua economie a zonei euro, a înregistrat un avans de 0,9% în trimestrul doi din 2021, arată datele preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), potrivit agerpres.ro.

Ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a dat asigurări că ţara este în grafic pentru a-şi îndeplini ţinta de creştere de 6% în 2021, transmite Reuters.

Avansul de 0,9% vine după o creştere zero în primul trimestru din 2021, în timp ce analiştii previzionau o expansiune de 0,8% în perioada aprilie-iunie 2021, sprijinită de majorarea cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor.

"Este o performanţă excepţională a economiei franceze", a declarat Bruno Le Maire la postul de radio France Inter.

În trimestrul doi din 2021, PIB-ul era cu 3,3% sub nivelul din trimestrul patru din 2019, a informat Insee.

Conform celor mai recente previziuni ale FMI, economia franceză va înregistra un avans de 5,8 în 2021 şi de 4,2% în 2022.

Importurile au urcat cu 1,9% în perioada aprilie-iunie 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 1,5%. Ca rezultat, comerţul extern a avut o contribuţie uşor negativă la PIB, de minus 0,1 puncte, faţă de minus 0,5 puncte în primul trimestru din 2021.

Un alt raport arată că în iunie cheltuielile gospodăriilor au înregistrat un avans de 0,3%, după o expansiune de 10,6% în mai.

Datoria Franţei, care a crescut semnificativ în timpul pandemiei în urma finanţării măsurilor de sprijin, ar trebui să înceapă să se stabilizeze în 2025 şi apoi să scadă, a anunţat recent ministrul de Finanţe. Acesta se aşteaptă ca deficitul public să fie sub 3% din PIB în 2027.

Autorităţile de la Paris estimează că deficitul public al Franţei va continua să crească şi în acest an, pentru a ajunge la un nivel fără precedent de 9,4% din PIB, ca urmare a noilor cheltuieli angajate pentru a face faţă pandemiei.

Conform estimărilor iniţiale, deficitul public pentru 2021 era prevăzut la 8,5% din PIB, însă, la începutul lunii aprilie, a fost revizuit în sus, la 9% din PIB.

În paralel, datoria publică a Franţei va urca la 117,2% din PIB în acest an, de la 115,1% din PIB anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.