Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Franței, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, a revenit la creștere

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Economia Franței, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, a revenit la creștere în această lună chiar dacă activitatea din restul regiunii a continuat să scadă, relatează CNN, potrivit MEDIAFAX.

Economia de 3.000 de miliarde de dolari a crescut în această lună pentru prima dată din februarie, în condițiile în care restricțiile coronavirusului au fost ridicate și consumul intern a crescut, potrivit unui sondaj.

Purchasing Managers' Index, care urmărește activitatea în sectoarele de producție și servicii, a sărit la 51,3 puncte în iunie, de la 32,1 în mai. Valorile de peste 50 indică o expansiune.

Citește și: EXCLUSIV Denunțătorul Elenei Udrea a fost omenit, în starea de alertă, cu 5 milioane de euro de Poliția de Frontieră! Contract cu iz de Servicii

„Franța pare să conducă oarecum echipa, mai ales din perspectiva sectorului industrial”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit, compania care publică sondajul. Țara profită de avantajele oferite de companiile care sunt concentrate mai ales pe plan intern, a spus el pentru CNN Business.

"Ceea ce vedem în toate economiile este că orice revigorare a creșterii este alimentată de cererea internă", a spus Williamson. „Dacă aveți un sector de fabricație orientat către export, care este cazul în Germania, acesta acționează ca o amortizor”, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în martie că nicio companie franceză, indiferent de dimensiunea sa, nu va avea voie să se prăbușească din cauza pandemiei. Guvernul va cheltui aproape 521 miliarde de dolari pentru a-și ajuta economia să-și revină, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire într-un interviu acordat radioului francez RTL în această lună.

PIB-ul UE este în continuare așteptat să înregistreze o scădere accentuată în al doilea trimestru, după contracția profundă înregistrată în primele trei luni ale anului.

Dar „recuperarea accentuată” a datelor PMI sugerează că PIB-ul nu va fi la fel de catastrofal, au spus economiștii de la Capital Economics. "Datele de astăzi oferă o oarecare siguranță că economia își revine. Dar, cu unele restricții încă în vigoare și temerile unei al doile val al epidemiei, va fi nevoie de ceva timp înainte ca activitatea să revină la nivelurile anterioare virusului", au spus într-o notă de cercetare.

Citește și: Cutremur pe piața din România! DNA intră tare și destructurează caracatița anunțată de Nelu Tătaru

Franța intenționează să-și extindă programul de sprijinire a locurilor de muncă cu până la doi ani. Ministrul Muncii, Muriel Pénicaud, a declarat la radio Franceinfo la începutul acestei luni că guvernul vrea să îi plătească pe angajații care lucrează un program redus.

Guvernul sa acordat aproape 17 miliarde de dolari pentru a proteja forța de muncă din industria aviatică din țară, sprijinind Airbus și Air France, precum și furnizorii de componente aerospațiale Safran și Thalès.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.