Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Franței a scăzut cu 6% în primul trimestru față de cel anterior

Operation World
Franta harta

Economia Franței a scăzut cu 6% în primul trimestru față de cel anterior, a estimat miercuri banca centrală, pe fondul blocjului la nivel național din cauza epidemiei de coronavirus care a închis vaste sectoare ale economiei, anunță Reuters, potrivit Mediafax.

Aceasta ar fi cea mai mare contracție trimestrială de la cel de-al doilea război mondial, depășind recordul anterior de -5,3% în al doilea trimestru din 1968, când Franța a fost cuprinsă de tulburări civile, proteste de masă și greve generale.

Franța a intrat într-o perioadă de restricții din 17 martie, aceasta încheindu-se oficial pe 15 aprilie. Guvernul a avertizat că măsura ar putea fi prelungită.

O săptămână de restricții a redus activitatea economică cu aproape o treime, a declarat banca centrală într-o analiză a scăderii economice din cauza epidemiei.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 36: 'Să vină Sebi Ghiţă!'

Având în vedere aceste niveluri scăzute de activitate, fiecare două săptămâni pe care țara le cheltuie cu închidere ar putea reduce activitatea economică anuală cu 1,5 puncte procentuale, a estimat Banca Franței, în paralel cu proiecțiile agenției oficiale de statistică INSEE și a think tank-urilor independente.

Guvernul a lansat luna trecută un pachet de salvare economică de 45 de miliarde de euro, care constă în principal amînări la plata impozitelor și s-a oferit să garanteze împrumuturi de 300 de miliarde de euro pentru companii.

Guvernul a estimat că deficitul bugetar ar putea depăși 3% din PIB, iar guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că fiecare două săptămâni derestricții adaugă un procent la deficitul fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.