Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Germaniei a crescut cu 0,6% în 2019, cea mai slabă performanță din 2013 până în prezent

economie deficit declin

Economia Germaniei a crescut cu 0,6% în 2019, cea mai slabă performanță din 2013 până în prezent. Cea mai mare economie din Europa, dependentă de exporturi, a înregistrat o răcire a pieței față de anul precedent, pe fondul disputelor comerciale și a slăbirii cererii din extern, potrivit Reuters, anunță MEDIAFAX.

Estimările preliminarii, comunicate miercuri de Biroul Federal de Statistică, au arătat o creștere a PIB-ului de 1,5% în 2018.

Citește și: Nebunie în Ministerul de Interne! Harta secretă a ‘destructurării’ Jandarmeriei!

„Acest lucru înseamnă că economia germană este în creștere pentru al nouălea an consecutiv, cea mai lungă perioadă de creștere de la reunificarea Germaniei până în prezent”, a explicat Albert Braakmann, un oficial al biroului de statistică.

Consumul puternic, cheltuielile mărite ale statului și construcțiile în plină expansiune au ajutat la susținerea creșterii în 2019, în timp ce fabricile și-au încetinit activitatea.

Analistul Deka Bank, Andreas Scheuerle a spus că economia Germaniei a încheiat printr-o săptămână neobișnuită, marcată de „ghinion și sărăcie”, punctând disputele asupra taxelor și incertitudinea Brexitului.

„Fără cererea internă - asta înseamnă consum privat, cheltuieli de stat și construcții - economia germană ar fi intrat într-o recesiune”, a adăugat Scheuerle.

Citește și: Anamaria Prodan, revenire de senzație! .

Biroul de Statistică a spus că surplusul bugetului din sectorul public, incluzând statele federale, municipiile și sistemul social de securitate, a scăzut la 49,8 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB, după ce în 2018 aceste însumau 62,4 miliarde de euro, însemnând 1,9% din PIB.

Coaliția cancelarului Angela Merkel se află în discuții despre cum să cheluiască surplusul din bugetul guvernamental de 13,5 miliarde de euro. Conservatorii cer reducerea taxelor corporațiilor, în timp ce ministrul de Finanțe de centru-stânga, Olaf Scholz pledează pentru mai multe investiții publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.