Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia în derivă, măsuri guvernamentale greoaie și nesigure (Analiza)

youtube
criza economica, economie

Semnele de îngrijorare din zona economiei se tot îngroașă pe măsură ce Guvernul Orban încearcă cu disperare să pună pe picioare un program IMM Invest insuficient pentru relansarea economiei. Conform ultimelor statistici, românii au intrat deja în zona mentalității de criză și au răspuns la Covid-19 prin înfrânarea disponibilității lor de a se împrumuta.

Vezi și: Rareș Bogdan explică unde va ajunge MUNTELE de bani direcționat de UE către România

Creditarea privată în luna aprilie a scăzut față de luna precedentă. Comparația realizată de Ziarul Financiar cu luna aprilie a lui 2019 demonstrează o temperare a apetitului de creditare la 5.7%  de la 7% în primele luni ale lui 2020.

În tot acest timp, Guvernul Orban încearcă să eficientizeze programul IMM Invest, probabil inclusiv în încercarea de a accelera creditarea în zona antreprenorială, însă rata de succes continuă să fie una nesatisfăcătoare. Conform celor mai recente raportări disponibile, 1441 de credite IMM Invest au fost aprobate de bănci, dintr-un total amețitor de 59.646 de cereri înregistrate (rata de succes fiind de doar aproximativ 2.41%).

Tot conform ZF, în actualele condiții, managerii se așteaptă la o scădere a numărului de angajați în perioada imediat următoare, în condițiile unor creșteri constante de prețuri. Ziarul Financiar estimează inclusiv o comprimare a activității din industrie și o continuă afectare a domeniul serviciilor. Vestea este proastă pentru că deja, de la începutul crizei, au fost înregistrați peste 1 milion de noi șomeri. Doar în perioada 22-25 mai, numărul șomerilor a crescut cu peste 27.000 de persoane.

Nici semnalele internaționale nu sunt mai bune. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, rata de investiții în domeniu ar urma să cunoască o scădere de aproximativ 20%, ceea ce va afecta probabil industria de energie românească, creatoare de multe locuri de muncă, cu un aport semnificativ la PIB-ul național și, totodată, un domeniu strategic de referință pentru un stat care își caută independența energetică relativă de câteva decenii.

Pe lângă presiunile inerente puse de piață, Guvernul se află și sub presiunea politică a opoziției care tinde să taxeze o aparentă lipsă de creativitate guvernamentală în materie de redresare economică. Recent, Marcel Ciolacu, președintele PSD și liderul informal al opoziției parlamentare, a declarat pe pagina sa de facebook că ”toate acțiunile lor, toate minciunile, toate bâlbele, tot haosul provocat demonstrează clar că singura prioritate a Guvernului PNL a fost și este închiderea economiei.”

Conform unor declarații recente, Președintele PSD a punctat că liberalii ”au împrumutat 14 miliarde de euro în 6 luni, dar nu au dat nici măcar un euro sutelor de mii de fermieri ale căror culturi au fost compromise din cauza secetei.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.