Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia mondială își revine - A șasea lună consecutivă de creștere

grafic crestere

Datele publicate de Markit Economics exprimă creșterea economiei mondiale pentru a șasea lună consecutiv în decembrie, în pofida persistenței crizei sanitare în Europa și America de Nord, confirmând intrarea într-un nou ciclu economic, într-o evoluție susținută de mix-ul de politici economice, notează Mediafax.

Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluția indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în luna decembrie și anul 2020, conform unei analize a Băncii Transilvania. Acești indicatori sunt estimați împreună cu JPMorgan și evidențiază dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, pragul de 50 puncte separând creșterea de scădere.

Se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare (motorul economiei mondiale) cu cel mai bun ritm din februarie 2018, evoluție care confirmă scenariul relansării în V.

Comenzile noi au crescut pentru a șasea lună consecutiv în decembrie (dar cu un ritm în decelerare), pe fondul relansării comerțului internațional.

Totodată, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel ridicat, dar în decelerare raportat la cel din noiembrie.

Analiza pe componente evidențiază evoluția bunurilor intermediare și bunurilor de capital, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu investițional.

Din perspectiva regională cele mai bune dinamici ale industriei prelucrătoare au fost înregistrate în Germania, Brazilia și India în luna decembrie.

Pe de altă parte, sectorul de servicii a crescut pentru a șasea lună la rând în decembrie, dar cu un ritm în decelerare: indicatorul PMI în scădere cu 0.4 puncte lună/lună la 51.8 puncte (minimul din iulie), pe fondul intensificării crizei sanitare în Europa și America de Nord.

Citește și: Reacția lui Vlad Voiculescu, după ce a dispus un control de urgență în cazul medicului Laurențiu Belușică: Nu a greșit cu nimic

Se evidențiază însă creșterea componentei locuri de muncă pentru a cincea lună la rând în decembrie, evoluție influențată de startul campaniei de vaccinare, care confirmă intrarea ramurii secundare a economiei într-un nou ciclu.

Din perspectiva regională se evidențiază creșterea serviciilor în SUA, China, India, Australia, Brazilia și Irlanda în luna decembrie.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a scăzut în Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Rusia în ultima lună din 2020.

Astfel, indicatorul PMI Compozit s-a situat pentru a șasea lună la rând în decembrie peste nivelul de 50 de puncte, dar se observă o scădere cu 0,4 puncte raportat la noiembrie, la 52,7 puncte. Cu alte cuvinte, ritmul de creștere din economia mondială a decelerat în ultima lună din 2020 (spre minimul din septembrie), în contextul persistenței pandemiei în Europa și America de Nord.

Se evidențiază accelerarea serviciilor financiare și bunurilor intermediare în decembrie, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice și de optimismul indus de startul procesului de vaccinare.

Comenzile noi au crescut pentru a șasea lună consecutiv în decembrie, dar comenzile de export s-au ajustat, pe fondul persistenței pandemiei.

De asemenea, companiile au creat locuri de muncă pentru a patra lună la rând în decembrie, dar ritmul a decelerat.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluție a economiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel superior mediei pe termen lung în decembrie, dar în atenuare comparativ cu nivelul din noiembrie.

Astfel, în 2020 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 46,9 puncte, în scădere cu 4,7 puncte an/an, pe fondul incidenței pandemiei.

Se evidențiază declinul indicatorului PMI din sectorul de servicii cu 5,9 puncte an/an la 46,3 puncte, dat fiind că acest sector a fost cel mai afectat de criza sanitară și restricțiile implementate pentru contracararea acesteia.

Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare s-a redus cu doar 0,8 puncte an/an la 49,2 puncte în 2020.

Conform prognozelor actualizate recent de Banca Mondială PIB-ul global ar putea crește cu ritmuri anuale de 4% în 2021 și 3,8% în 2022, după ajustarea cu 4,3% din 2020 (determinată de incidența pandemiei). În acest scenariu economiile emergente și în dezvoltare și cele dezvoltate ar putea crește cu dinamici anuale de 5%, respectiv 3,3% în 2021, după declinul din 2020 (cu 2,6% an/an, respectiv cu 5,4% an/an).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.