Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia pe cash - o problemă de siguranţă naţională

revista presei

Ziarul Financiar:

Au început să apară datele statistice pentru 2014: a venit inflaţia, BNR a raportat indicatorii monetari -  evoluţia depozitelor şi a creditelor, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară, Statistica  a scos la iveală datele din construcţii, dealerii auto raportează cu bucurie creşterea vânzărilor. Peste două săptămâni va venit şi cel mai important indicator macroeconomic, creşterea economică. Uitându-mă peste aceste date, concluzia pe care aş trage-o este că afacerile cresc, nu uniform şi nu pentru toată lumea, iar cel mai periculos lucru este că încearcă să ocolească sistemul bancar. 1. Consumul a crescut anul trecut cu peste 7%, susţinut de majorările salariale din sectorul public şi puţin în sectorul privat, la acre s-a adăugat şi creşterea salariului minim pe economie. 2. Piaţa muncii creşte, anul 2014 aducând 150.000 de contracte în plus, chiar dacă firmele angajează acum personale mai mult în regim part-time sau pe perioadă determinată. Citiţi mai mult aici. 3. Sistemul bancar scade, se restrânge destul de accelerat, în următoarea formă:  depozitele bancare cresc, în schimb stocul de credite se reduce. În condiţiile în care dobânzile sunt la minim istoric, această evoluţie a sistemului bancar românesc este o anomalie economică... 4. Piaţa auto a înregistrat anul trecut o creştere de 20%, dar dealerii remarcă faptul că s-au întors cumpărătorii cu cash şi mai puţin cu finanţare bancară. 5. Încasările din TVA au scăzut cu 4 miliarde de lei faţă de ţinta din buget (50,8 miliarde de lei, faţă de o prognoză de 54,6 miliarde de lei), cu toate că consumul a crescut cu peste 7%. O nouă anomalie.Citiţi mai mult aici. 6  Cashul în circulaţie - cel monitorizat oficial prin datele BNR, a crescut anul trecut la un maxim istoric de aproape 40 de miliarde de lei, cu 5 miliarde de lei mai mult faţă de anul anterior. Iar acesta este doar cashul în lei, iar dacă-l mai adăugăm pe cel în valută, estimat la cel puţin 9-10 miliarde de euro şi dolari, vom vedea cât cash umblă liber la plic şi la pungă.

Dacă citim aceste date, putem trage următoare concluzie: economia creşte, dar pe cash, cu bani la plic şi cu finanţare la pungă, ocolind din plin sistemul bancar. Stau şi mă întreb care este dobânda la această finanţare la pungă, dacă companiile, antreprenorii şi chiar persoanele fizice fug sau sunt alungaţi de către bănci în condiţiile în care nivelul dobânzilor este destul de redus, comparativ cu anii anteriori. Aceasta este într-adevăr o problemă de siguranţă naţională.

Digi24:

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, fost șef al Cancelariei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu, avertizează că dacă România nu își va rezolva rapid problemele de corupție și de funcționare a statului de drept, riscă să fie exclusă din NATO. „Într-un stat membru NATO și al Uniunii Europene este interzis ca o astfel de instituție (SRI – n.r.) să se implice în campanie (apropo de acuzațiile aduse de Elena Udrea – n.r.). Ăsta este principiul, în ce măsură îl transformăm sau nu în definiții românești....Mai e un lucru pe care vreau să îl adaug. Nu generalizez, dar situația poate fi complicată. Dacă toate aceste aspecte, reale sau nu, nu le vom rezolva cât se poate de repede – și-aici vă dau o știre: în cinci ani devenim indezirabili în NATO! (Realizator: De ce cinci ani?) Așa apreciez eu, ca profesor de drept internațional (...)”, a declarat Cristian Diaconescu. „Ucraina, la un moment dat, a intrat într-o spirală a corupției endemice – cum se numește corupția de stat: fiul președintelui guverna orice fel de afacere din acel stat. Din acel moment s-a creat acea tensiune latentă care s-a declanșat imediat după ce, peste noapte, fostul președinte al Ucrainei a abandonat proiectul european, aruncându-le în față tuturor șefilor de stat și de guvern ai Parteneriatului Estic această decizie. Și oamenii au ieșit în stradă. Și după ce au ieșit oamenii în stradă, s-a creat conflictul cu statul. Statul, vulnerabilizat cu ceva timp înainte din cauza acestei chestiuni de corupție, n-a știut nici să negocieze, nici să contingenteze această mișcare. Și în momentul în care s-a făcut suficient de vulnerabil, a fost atacat din exterior”, a explicat Cristian Diaconescu.

Evenimentul Zilei:

Marile dosare de corupție, în care vedem nume grele de la toate partidele cum se duc după gratii, reformează deja clasa politică într- o manieră infinit mai eficientă decât consultările plictisitoare, negocierile imorale sau dezbaterile sterile dintre politicieni. Pare că până să apuce Iohannis să înceapă „resetarea”, sistemul judiciar formatează deja clasa politică, iar condamnările viitoare au puterea să schimbe cu totul sistemul de operare al politicienilor. Imaginea pe care o vedem tot mai clar până acum, cu fiecare nouă arestare, descrie o clasă politică aparent total coruptă, care a stricat tot ce a atins în ultimii ani. Cazul fostului ministru de Interne care lua șpagă în biroul de la minister este emblematic. Mai ales pus în contextul arestărilor din Poliția Română unde pare a exista un sistem piramidal al șpăgii, la baza căruia se află orice agent care vrea o avansare și în vârful căruia sunt șefii de inspectorate care dau avansări pe BANI, roți de mașină, televizoare sau cine știe ce alte lucruri acordate ca mită... Pe măsură ce procurorii anticorupție deschid noi anchete și trimit în fața instanței nume din toate partidele, constatăm că avem o problemă tot mai mare. Toate partidele importante au lideri cu probleme penale serioase, astfel încât ajungi să te întrebi cine va ocupa scena politică după ce DNA termină curățenia generală. Dacă partidele existente nu găsesc o cale să recâștige încrederea publicului, rămâne alternativa unei noi formațiuni politice, o cale care să fie în opoziție cu întreaga clasă politică actuală. Fenomenul s-a mai produs și în alte state unde publicul a fost dezamăgit din diverse motive. Problema este că aproape peste tot această alternativă a reprezentat ceva chiar mai rău decât sistemul care a produs-o. Fie că vorbim de extremiștii de stânga din Grecia sau de extrema dreaptă din Germania, așa zisa alternativă este de fapt o mutare a lucrurilor în zone mai periculoase.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.